Telina si beneficiile sale pentru sanatatea ta

Telina prin tuberculul si tulpina sa, nu este o legume care atrage pe toata lumea, deoarece are un miros si un gust mai putin placut, dar, telina este extrem de importanta pentru  sanatatea ta.

Inca din secolul al VIII-lea, telina, a fost cultivata in mod natural in medicina si mai putin pentru consumul sau ca si leguma. Abia, in secolul al XIX-lea a fost folosita in principal ca leguma.

Printre altele, țelina are efecte antiinflamatorii datorita acestor ingrediente si protejeaza impotriva bacteriilor si virusilor! Telina, are, de asemenea, un rol din ce in ce mai important in medicina cancerului.

Valorile nutritionale ale telinei sunt cu adevarat impresionante: o ceasca de telina maruntita contine 5 g fibre, 5 mg vitamina K, 36 mg acid folic, 22 mg vitamina A, 40 mg calciu, 263 mg potasiu. In plus, multe vitamine B1, B2, B6, E si C. Și asta cu doar 16 kcal si zero grasimi. Telina contine, de asemenea, o multime de antioxidanti antiinflamatori si polifenoli, fitochimicale care mentin vasele de sange pline. De altfel, acest lucru este valabil atat pentru telina, cat si pentru țelina.

Din ce in ce mai multe studii dovedesc efectele de telina care imbunatatesc sanatatea: un studiu realizat de Universitatea din Missouri sugereaza chiar ca apigenina, un pigment vegetal (flavonoid) gasit in telina, poate nu numai sa incetineasca progresia cancerului de san hormonal dependent, ci si sa reduca tumorile maligne.

Apigenina protejeaza impotriva colonului, sanului, ficatului, pielii, oaselor, pancreasului, cancerului de prostata si leucemiei, conform studiilor de specialitate. Reduce agresivitatea unei tumori, incetineste rata de crestere, inclusiv ceea ce este cunoscut sub numele de migratie celulara. Apigenina blocheaza caile de semnalizare intre celulele canceroase, astfel incat acestea sa nu mai poata migra prin corp ca un grup inchis de celule si sa formeze metastaze.

Apigenina de telina este ideala in combinatie cu alte terapii impotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia. Acest lucru il face mai eficient si are mai putine efecte secundare. Materia vegetala interfereaza, de asemenea, cu capacitatea tumorilor de a induce corpul sa produca noi vase de sange care sa o furnizeze. Un studiu realizat de Universitatea din Missouri arata, de asemenea: la femeile care iau terapie de substitutie hormonala pentru simptomele menopauzei, apigenina protejeaza impotriva cresterii celulelor cancerului de san.

Citeste si articolul :   Vitamina K: rol in coagulare, unde sa o gasim?

Dar telina nu numai ca isi poate dezvolta efectul incredibil in cancer, ci si in următoarele afectiuni:

1.Reduce tensiunea arteriala: substantele vegetale fitalide si saruri de nitrati relaxeaza peretii interiori ai vaselor de sange si scad tensiunea arteriala care este prea mare.

2.Detoxifica, spala vezica si rinichii: prin largirea vaselor – si in sistemul limfatic – ficatul, rinichii si vezica urinara sunt mai bine alimentate cu sange.

3.Protejeaza impotriva infectiilor tractului urinar: substanta uleioasă NBP intareste rinichii si are efect diuretic. Acest lucru ajuta bine la infectiile vezicii urinare si uretrei si, de asemenea, protejeaza impotriva recaderilor.

4.Protejeaza stomacul, stimuleaza intestinele: taninurile si alcoolul etanol natural intaresc si netezesc mucoasa gastrica si o protejeaza de atacurile germenului Helicobacter pylori. Continutul ridicat de fibre dietetice fibroase stimuleaza intestinele, previne constipatia. Substantele de telina promoveaza, de asemenea, o flora intestinala sanatoasa. La randul sau, acest lucru este bun pentru sistemul nostru imunitar, care este strans legat de intestine.

5.Ajuta impotriva arsurilor la stomac: taninurile au, de asemenea, un efect antioxidant si controleaza productia de acid gastric atat de inteligent incat arsurile la stomac apar mai rar.

Citeste si articolul :   Cum se consuma corect sfecla rosie, pentru efecte puternice

6.Antiinflamator: compusii glicozidici organici si quercetina pigmentara inhiba proteinele care promoveaza microinflamarea. Acestea declanseaza diabetul, arterioscleroza, bolile autoimune, cum ar fi reumatismul, durerea cronica, starile depresive si tulburarile de somn. Acest lucru intareste si sistemul imunitar si protejeaza impotriva racelilor, similar cu ghimbirul.

Telina nu este numai buna pentru sanatatea ta. Datorita ingredientelor sale active, sucul plantei este, de asemenea, considerat o adevarata fantana a tineretii. Consumul regulat ar trebui sa imbunatateasca tenul, deoarece are un efect de intarire si ar trebui sa poata combate cosurile si chiar acneea. Antioxidantii pe care ii contine protejeaza pielea de radiatiile UV.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.