Patriarhia Romana cere autoritatilor sa permita, in mod exceptional, Pelerinajul de Sf. Andrei

Patriarhia Romana cere autoritatilor ca, in mod exceptional, sa permita, pe 30 noiembrie, pelerinajul la Pestera Sfantului Apostol Andrei, din comuna Ion Corvin, judetul Constanta, cu respectarea tuturor regulilor sanitare.

Reprezentantii Patriarhiei Romane spun ca este necesar un dialog permanent intre autoritatile de stat si locale competente si autoritatile religioase, mai ales in situatia unor zone carantinate sau avand o rata ridicata de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a indemnat si presedintele Klaus Iohannis.

Patriarhia face apel la autoritati ca in 30 noiembrie sa permita pelerinajul la Pestera Sfantului Apostol Andrei, din comuna Ion Corvin, judetul Constanta, spunand ca in comuna este un numar mic de locuitori (1.992 de oameni) si manifestatia se poate organiza, „avand in vedere caracterul exceptional al acestei sarbatori pentru poporul roman”.

„Sfantul Apostol Andrei cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei, este singurul sfant din Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane a carui pomenire este declarata sarbatoare nationala bisericeasca de catre Sfantul Sinod, prin hotararea nr. 4972 adoptata in sedinta din data de 14-15 noiembrie 2001.De asemenea, incepand cu anul 2012, in Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei, este inclusa intre sarbatorile legale in care nu se lucreaza. Tinand cont de recunoasterea de catre Statul Roman a rolului exceptional avut de catre Sfantul Apostol Andrei in viata poporului roman, este necesar ca autoritatile de stat competente sa permita in mod exceptional credinciosilor din tara sa vina in pelerinaj la Pestera Sfantului Apostol Andrei”, spun reprezentantii Patriarhiei Romane.

Articolul continuă după reclame

Reprezentantii Bisericii spun ca vor fi respectate toate normele sanitare si de distantare sociala impuse.

Arhiepiscopia Tomisului ceruse la Tribunalul Constanta anularea unei decizii a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Constanta prin care se interzicea ca la pelerinaje sa participe alte persoane in afara celor care au domiciliul in localitatea unde se desfasoara. Solicitarea a fost, insa, respinsa.

IPS Teodosie i-a scris premierului ca nu va ingadui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfantul Andrei sa fie calcat in picioare: „Ce veti face? Ne veti bate, amenda, aresta si executa?”. IPS Teodosie a amintit si de revolutia din 1989: „Nu subestimati dorinta oamenilor de a striga in strada”.

La randul sau, premierul Ludovic Orban i-a transmis ierahului ca sfatul sau este ca IPS Teodosie sa indemne credinciosii la respectarea regulilor.

In 30 noiembrie este Praznicul Sfantului Apostol Andrei si se organiza pelerinajul de la Pestera si Manastirea Sfantul Apostol Andrei.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.