Regele Mihai

Mihai, (nascut la 25 octombrie 1921, Sinaia, Romania – decedat la 5 decembrie 2017, Aubonne, Elvetia), rege al Romaniei si, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, un lider principal al loviturii de stat din august 1944, care a rupt legatura cu puterile Axei.

Dupa ce tatal sau – viitorul rege Carol al II-lea – fusese exclus formal din succesiunea regala printr-un act de stat (ianuarie 1926), Mihai a fost proclamat rege al Romaniei sub o regenta de trei membri la moartea bunicului sau, regele Ferdinand ( 20 iulie 1927). Dar la intoarcerea lui Carol din exil (iunie 1930), regenta a fost dizolvata, iar Mihail a fost redus la rangul de print mostenitor.

Odata cu abdicarea lui Carol in septembrie 1940, Mihai a devenit din nou rege, dar a fost de fapt prizonierul dictaturii militare nou infiintate a generalului Ion Antonescu.

Michael a fost puternic influentat de mama sa, regina Helen, care in acest moment a fost rechemata dintr-un exil de 10 ani. Dupa ce a devenit centrul opozitiei impotriva regimului Antonescu, el l-a arestat pe dictator pe 23 august 1944, semnaland rasturnarea guvernului militar.

De la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, in 1945, s-a opus puternic aderarii comunistilor la putere in Romania, dar in cele din urma a fost fortat sa abdice la 30 decembrie 1947 si sa plece in exil. In cele din urma, Mihai s-a stabilit langa Geneva (impreuna cu sotia sa, Anne de Bourbon-Parma) si a devenit director executiv pentru o firma de brokeraj din SUA.

Dupa rasturnarea regimului comunist in 1989, a facut o serie de vizite in România, iar in 1997 si-a recapatat cetatenia romana. In 2000 i s-a restituit o parte din proprietatea familiei regale.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.