Medic roman! Cum actioneaza vaccinurile anti-COVID: “E doar un extraterestru care…”

Medicul Gabriel Diaconu explica “pe intelesul tuturor felul in care actioneaza vaccinurile anti-COVID care folosesc tehnologie mRNA”

Am sa caut, in randurile care urmeaza, sa explic pe intelesul tuturor felul in care actioneaza vaccinurile anti-COVID care folosesc tehnologie mRNA, in speta serurile dezvoltate de Pfizer/ BioNTech respectiv Moderna.

Acesta este un text mai lung, care cere un pic de rabdare dar si un nivel mediu de intelegere a modului in care functioneaza organismul uman si imunitatea.

Mai mult, ai nevoie sa detii notiuni elementare de logica. Daca nu respecti aceste conditii, dar esti interesat, da-i unei persoane un pic mai intelepte decat tine acest text si apoi cere-i sa-ti explice ce n-ai inteles.

Publicitate

Sa incepem cu organismul uman.

Organismul uman e format din celule. O celula e o faptura mititica, microscopica, formata din trei lucruri: un nucleu, o membrana, si o zeama in care traiesc multe alte lucruri (sa le spunem organele, sau elemente celulare).

Nucleul contine ADN. ADN este codul nostru genetic si exista – bine impachetat in cromozomi – in (aproape) toate celulele din organismul uman. Avem jumatate din ADN de la mama, si jumatate de la tata.

Fiind un cod, ADN-ul trebuie tradus. Dupa ce este tradus, ”textul” codat de ADN e folosit de celule pentru manufactura. Tot felul de lucruri sunt produse prin traducerea/ transcrierea ADN. Pentru scopul acestui text hai sa spunem ca ADN ”incodeaza” proteine. Drept urmare secventa de tinut minte este ADN – ARN – proteina.

”Mesagerul” ADN catre fabrica de proteine este ARN. E un element foarte important. Memoreaza asta.

Imunitatea.

Imunitatea e capacitatea de lupta a organismului cu agresori. Dar e mult mai mult de atat. E propriul nostru sistem de sanatate, vesnic preocupat sa pastreze celulele, tesuturile si organe in stare de functionare. E spital, politie rutiera, vames si minister al transporturilor. E o biblioteca imensa ale carei amintiri merg, uneori, sute de mii de ani inapoi catre vremuri in care omul primitiv mergea prin savana.

E strigatul de ajutor al tuturor stramosilor nostri care aproape au murit dupa ce s-au intoxicat cu o substanta, sau au contactat o boala. Ca si alte lucruri, imunitatea face parte din ADN-ul nostru. Exista, innascuta, in noi.

Dar imperfecta. Si totusi educabila.

Soldatii imunitatii trec rapid printr-o scoala, dupa ce isi fac gradinita in maduva noastra hematogena. Dupa care merg in splina, unde fac academia militara. Linii celulare de limfocite clonate ”primesc” toate detaliile despre ce sa caute, unde sa se uite, ce sa verifice. Limfocitele au un armament divers de-a ucide agresorii, de la propriile toxine pana la arme cu care ”eticheteaza” dusmanul incat alte celule sa devoreze patogenul.

Nivelul de inteligenta, de rafinament, de complexitate a sistemului este uluitor, comparabil cu cele mai sofisticate sisteme de pe rachetele Space-X si inca mai mult.

Cu toate acestea, luptele pot fi istovitoare. Asa cum noi avem imunitate, asa patogenii au agresivitate, virulenta, dibacie, exploateaza ”brese” in sistem, sunt capabili sa evadeze, sa se ascunda, sa patrunda prin bariera noastra imunitara, ba chiar sa o invadeze si sa o distruga ”dinauntru”, cum e cazul in anumite leucemii sau in cazul infectiei cu virusul HIV/ SIDA.

Asa cum imunitatea a evoluat, la fel si terorismul patogen.

Virusuri, bacterii, protozoare, paraziti, ciuperci, toate fac parte din acelasi circuit al vietii. Noi luptam sa supravietuim. Alte organisme, dependente de o gazda, lupta si ele sa supravietuiasca.

In rezumat: celulele au nucleu. Nucleul are ADN. ADN-ul codeaza proteina prin intermediul, si folosind, ARN. Imunitatea foloseste informatie stocata de celule imune care ”recunosc” trasaturi ale patogenului. Elementul nou de tinut minte este ca ”trasaturile” sunt si ele tot…proteine.

Citeste si articolul :   Flavia Grosan, o noua declaratie: ”Nu mi-e frica de COVID. Am schema mea care este o bijuterie. Costa 100 de ron”

Sa vorbim un pic de virusul care e cauza COVID-19.

El insusi contine un acid nucleic, tot ARN. Fiind un organism foarte primitiv, coronavirusul nu are componentele unei celule (vezi mai sus). Nu are ”nucleu”. Nu are zeama cu organele. Dar are o membrana, ca si celula, care protejeaza informatia, scanteia vietii din virus. Aceasta membrana e facuta din mai multe lucruri, intre care unul e foarte important: tepii.

Tepii (spikes in limba engleza) sunt facuti dintr-o proteina. Aceasta proteina, pentru ca cercetatorii nu au imaginatie, a fost denumita S. De la Spike. Tepii coronavirusului contin proteine tepoase.

Acesti tepi, proteinele S de pe capsula virusului, fac o chestie incredibila. Se leaga de niste receptori de pe celulele noastre din nas, gat, plamani, inima, rinichi, denumiti ACE-2.

Cand se leaga, incepe un ”dans” care permite virusului sa-si bage ARN-ul in celula gazda. ARN-ul virusului initiaza un lant de evenimente in celule prin care noi virusuri sunt ”fabricate”, manufacturate, dupa care celula moare si noi virusuri, ”copiii” virusului infectant, vor re-incepe ciclul cu o rapiditate uluitoare.

Cand comunitatea medicala a inceput razboiul cu pandemia de COVID, multe lucruri erau necunoscute. Au devenit, rapid, intelese prin colaborarea din laboratoare din toata lumea.

Genomul virusului, ”amprenta” lui de unicitate, a fost decriptat si apoi transmis de la laborator la laborator. Felul in care SARS-Cov-2 invadeaza, infecteaza si ucide a fost descris in detalii din ce in ce mai intime. Destinatia spre unele organe predilecte a fost cercetata. Si maratonul catre un vaccin a inceput.

Virusul e dibaci. E destept. E acolo sa exploateze vulnerabilitati. E capabil sa se adapteze. N-are nimic de pierdut. Fara gazda nu rezista, moare. Si atunci ”invata” la randul lui din fiecare lupta pe care o duce cu sistemul nostru propriu de aparare. E ca o organizatie terorista care duce o lupta de gherila urbana. E depasit tehnologic, dar depaseste numeric. N-are acelasi armament dar are o capacitate de camuflaj foarte eficienta.
Foarte eficienta, dar nu perfecta. Orice ar face, virusul trebuie sa se lege de receptorul ACE-2. Ca sa faca asta, ii trebuie tepi. Tepii sunt facuti din proteina S.

Aceasta e veriga vulnerabila. Artizanii vaccinului au inteles rapid propunerea: Explica limfocitelor cum arata aceasta proteina S, da-le sansa sa devina competente la identificarea ei la poarta de intrare a virusului, si-l vor omori in fasa, pana sa ajunga sa faca ravagii.

Aceasta strategie a fost folosita cu succes si in fata altor patogeni cum este virusul polio, rujeolos, varicelei, dar si influenza. Sunt lucruri specifice fiecarui patogen care fac ca imunitatea post-vaccinala la unele sa fie pentru tot restul vietii, dar la altele doar pentru catev luni. Nu intru aici in detalii.

Cum sa explici armatei noastre imunitare despre proteina S, fara sa-i arati un virus viu? Ai putea sa-i ”tai ghearele” si sa-l prezinti spre studiu, viu dar atenuat. Sau ai putea (si aceasta e ideea de geniu) sa pui celule din organismul nostru sa faca ele insele proteina S, pe care soldatii imuni s-o studieze. Cam cum construiau rusii rachete cu scheme furate de la americani (sic!)

Intra in scena tehnologia mRNA. Pentru pregatirea acestui articol am citit in detaliu nu doar mijlocul prin care un vaccin mRNA creste expresia proteinei S in organismul uman, tranzitor, si prin asta creeaza imunitate la COVID-19, dar si provocarile in calea obtinerii unui acid nucleic, sintetic.

Citeste si articolul :   (VIDEO) Vulpe surprinsa furand o gaina. Politistii au inchis ochii la infractiune

Un acid nucleic e o bucata de cod. Oamenii au decriptat codul genetic/ genomul uman in intregime. Baze imense de date (cum este The Human Genome Project) contin descrieri ale fiecarui cromozom al nostru, si fiecarei secvente genetice de pe fiecare brat. Aidoma pentru ARN, si rolurile lui.

Doar ca sa faci, sa fabrici ADN in laborator, sau ARN in laborator, a ramas un deziderat utopic pana in urma cu aproximativ 20 de ani, cand cursa terapiilor genice a fost relansata de salturile tehnologice. Astazi suntem intr-o fantastica noua era, din acest punct de vedere. Putem fabrica ADN. Putem construi ARN.

Daca stii codul genetic al coronavirusului, stii secventa, ”limba” virusului care creeaza proteina S. Poti lua acea secventa si, cu un indigo chimic, sa o copiezi pe ea, si doar pe ea, intr-un ARN facut de tine. Doar ca daca o injectezi doar pe ea, va fi imediat ”vazuta” de sistemul imun ca fiind o ”ramasita” de cod genetic si distrusa de ribonucleaze, adica un fel de enzime salahor care se ocupa cu salubritatea in celula.

Acestei panglici de ARN care codeaza proteina S, fabricata de tine, trebuie sa incepi sa-i adaugi aripi, ghetute, zurgalai, tot ce e nevoie ca ea sa fie, deodata, mesager. De unde si litera ”m” atasata prescurtarii.

ARN mesager in organismul uman are o fizionomie aparte. Ii trebuie doua lucruri, daca e sa-l refaci in conditii de laborator. Ii trebuie un cap, si o coada.

Acest cap, caciulita sau scufie, nu conteaza cum ii spui, contine niste legaturi de metil. Mai mult, el trebuie ”orientat” in spatiu in pozitia 3-prim in asa fel incat sa nu fie transcris in proteina, ca iese proteina prost. Intra in scena folosirea de ARCAs, sau analogi de anti-reversie ai capului sintetici, care vor fi inserati in secventa ARN-ului mesager ”furat” de la SARS-Cov2 responsabil de sinteza proteinei S.

Primii ARCAs folositi nu erau foarte eficienti. Cea mai recenta generatie de analogi e imbogatita cu trifosfat incat sa ”recruteze” ribozomi, prin legarea unui factor de recrutare (4E).

Daca nu stiti ce sunt aceia ribozomi, aflati ca ei au fost descrisi prima oara de un cercetator roman, George Emil Palade, care a primit si premiul Nobel pentru asta (da, avem un roman in fiecare mare salt al omenirii). Robizomii sunt roboteii celulari care fac proteine.

ARN mesager are si o coada, ca Rapunzel, formata din baze non-transcriptibile. I se spune poli-A, din cauza ca e o insiruire de adenina, una din cele patru caramizi genomice, numite si ”baze azotate”,. Bazele azotate sunt notele originale pe care s-a cantat mai apoi simfonia vietii. A fost nevoie de 30 de ani ca cercetatorii sa identifice lungimea optima a acestei cozi reziduale incat rezultatul, i.e. manufactura de proteina, sa fie optima si sa genereze raspuns imun. Pentru COVID-19 este de 61 repetitii poli-A.

Dupa ce i-ai pus ARN-ului cap, si coada, alte lucruri vor trebui adaugate. Trebuie sa pui UTRs (flapsuri si eleroane). Un UTR, sau 3’-UTR, e o secventa terminala a translatiei din codul ARN in proteina care semnaleaza ca procesul s-a incheiat. E ca atunci cand faci carnati, si dupa ce-ai umplut suficient invarti matul. Locul unde ”invarti” e un UTR.

Recapitulare: ai copiat secventa proteinei S pe un ARN sintetic. I-ai pus un cap metilat orientat potrivit incat sa nu fie distrus de nucleaze. I-ai montat o coada poli-adeninica incat sa cresti expresia traducerii. Acum are si secventa UTR incat sa creasca, dupa translatie, rata de fabricare a proteinei S. Ce-ti mai trebuie?

Citeste si articolul :   Directorul AstraZeneca, anunt important despre vaccinul anti-COVID. Cand incepe vaccinarea populatiei

Iti trebuie o regiune demaror, sau ORF (cadru de citire deschis/ open reading frame), care sa semnaleze ca ARN-mesager e gata sa fie translatat. Acesta trebuie sa fie – obligatoriu – parte a unei secvente Kozak. O secventa Kozac este un pattern in codul nostru genetic care semnaleaza initierea decodarii genetice, ca un fel de motiv muzical, un fluierat care declanseaza operatiunea, sau bagheta dirijorului care spune violonistului ca vremea lui a venit.

Si gata.

Avem un vaccin anti-COVID care foloseste mRNA. Injectat subcutanat, acest vector sintetic este preluat de celule in interiorul acestora, si transcris in proteina S.

Proteinele S sunt apoi preluate de limfocite care, pe parcursul urmatoarelor 6 zile, studiaza intensiv forma, aranjamentul, alura tepilor. Cand se intalnesc apoi cu un virion SARS-Cov-2 vor sti ce sa faca.

Poate n-ai retinut. Vaccinul creste expresia acestei proteine tranzitor, pentru cateva zile, cat e nevoie sa aiba loc antrenamentul imun. Dupa care dispare, si nu se mai intoarce niciodata. Ramane doar amintirea, ramane memoria genetica a imunitatii. Ramane intelepciunea capatata prin vaccin.

Vaccinul intra in celula, nu in nucleul ei. Nu are niciodata contact cu codul nostru genetic, nu poate face supresie, inductie genetica (aud bazaconii din spatiul public). Nu-l poate modifica. E doar un extraterestru care, pentru o vreme, ne-a educat.

Este magistral. Este elegant. Si este sigur.

Este productia muncii neincetate, a fascinatiei neintrerupte si dorintei launtrice a atator oameni de a intelege din ce este facuta viata, si cum functioneaza organismele. E unul din salturile calitative pe care le vom face, acum, si care incepe cu vaccinarea anti-COVID, dar nu se termina acolo.a

Exista in desfasurare studii cu vaccinuri anti-cancer, fie ca vorbim de melanoame, blastoame sau carcinoame. Exista in desfasurare studii cu vaccinuri care sa reverseze, posibil, cauzele biologice ale autismului, schizofreniei sau dementei.

Cand spunem ”vaccin” oferim un omagiu vaccinei facuta de Jenner, in plina epidemie de variola, dar singurul element de comunalitate este stimularea imunitatii, antrenamentul ei si folosirea abilitatii noastre intrinseci de a restabili sanatatea, cand suntem loviti de boala.

Eu va multumesc daca ati avut rabdare sa cititi pana aici. Dar si daca ati citit doar prima propozitie, si pe aceasta ultima, tot e bine. Veti fi inteles, din toptanul meu de cuvinte, cat de greu e de fapt. Cat de complicate sunt lucrurile. Cat de intricate, nuantate, cat de mult trebuie sa stai, sa inveti, sa poti macar deslusi natura intima a lucrurilor care ne inconjoara.

Cand vremea vine, am sa ma vaccinez pentru COVID.”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.