5 mituri despre cofeina si cafea care sunt gresite

In Romania  se beau cca 1.500 de cani de cafea in fiecare secunda. Dar cum ne afecteaza acest lucru corpurile noastre?

Exista multe mituri despre cafea: se spune ca iubita noastra bautura fierbinte provoaca hipertensiune arteriala, infarct sau chiar cancer. Totusi, ceea ce este adevarat este ca aceasta, cafeaua ne trezeste cu adevarat de fiecare data cand o consumam. Asadar, dupa pranz sau dupa-amiaza tarziu, multi oameni ajung la urmatoarea ceasca. Dar ce zici de cafeaua de inainte de culcare? Si cofeina este cu adevarat la fel de nesanatoasa pe cat pretinde toata lumea? Uite cinci mituri interesante despre cafea pe care probabil nu le stiati inainte.

1.Fara cafea inainte de culcare

Daca si cata cafea puteti bea inainte de culcare este o problema controversata. Unii spun astfel: cu zece ore inainte de odihna sa existe o interdictie absoluta a cofeinei. Altii  pot jura ca dupa consumarea unui espresso dupa cina, pot adormi extrem de repede. Nimeni nu stie cu adevarat ce este adevarat si ce nu. Cafeaua stimuleaza circulatia sangelui si va extinde vasele de sange, aceasta este celebra lovitura de cofeina pe care o simti dupa un espresso dublu, de exemplu.

Dar faptul ca cofeina nu se descompune in organism pana la zece ore este o poveste veche. Cat timp ramane cofeina in corpul dvs. depinde de multi factori: fumator sau nefumator, gravida, tanar sau batran, dependent de cafea sau incepator cu cofeina. Asa ca poti bea o cafea inainte de culcare daca iti vine. Aurul negru iti afecteaza somnul doar daca esti foarte tanar sau doar insarcinata: atunci cofeina se va descompune foarte incet si poate provoca o crestere a ritmului cardiac si deci o noapte nelinistita. Cu toate acestea, daca sunteti un prieten de cafea tare, o ceasca de espresso pe noptiera nu este o problema.

2.Consumul de cafea, ne “fura” setea de apa

Nu este adevarat. Cafeaua consta in principal din apa si astfel ar trebui sa intelegem ca acest mit nu exista. Aceasta poveste a aparut probabil deoarece cafeaua are un efect diuretic. Dar si acest lucru depinde de tipul de cafea  si nu este dovedit cu adevarat.

Citeste si articolul :   Arata-mi cum stai asezat ca sa iti spun cine esti

3.Cofeina dauneaza inimii si creierului

Fie ca este vorba despre cancer, hipertensiune arteriala sau accident vascular cerebral: totul este clar aici, deoarece, cafeaua are un efect vasodilatator si face ca sistemul cardiovascular sa functioneze. Cu toate acestea, acest fapt nu este asociat cu boli. Cercetatorii de cancer de la Institutul National de Sanatate al SUA au constatat chiar ca cafeaua este cu adevarat sanatoasa. Acestia au descoperit faptul ca, cofeina din cafea reduce riscul de accident vascular cerebral, inhiba inflamatia si mentine nivelul zaharului si al enzimelor hepatice in echilibru.

4.Potential de dependenta: cafeaua creeaza dependenta

Da si nu. Pentru ca, de fapt, cantitatea de cofeina din cafea este mult prea mica pentru a ne face sa devenim dependenti. Cu toate acestea, daca sunteti obisnuiti, sa beti foarte multa cafea pe zi si apoi va opriti brusc, puteti experimenta simptome usoare de sevraj, precum oboseala sau dureri de cap. Acest lucru se datoreaza faptului ca cofeina se aseaza pe receptorii dvs. si accelereaza eliberarea substantei mesager adenozina. Aceasta este de fapt responsabila pentru oboseala noastra cand avem nevoie de somn. Cofeina poate intarzia temporar acest efect. Deci, daca beti multa cafea, adenozina este redusa. Daca va limitati brusc consumul de cafea, este posibil sa fiti putin mai obosit decat de obicei.

Citeste si articolul :   Lucian Mandruta, dezamagit de Cristi Puiu si Carmen Tanase: "Cu masca sau fara, va trebui sa le asteptati, asa cum facem cu totii."

5.Ne face cafeaua neagra mai frumosi?

Ceea ce suna ca un mit este de obicei si unul. La fel se intampla si cu cafeaua neagra, care ar trebui sa ne faca mai frumosi. Cu toate acestea, cafeaua neagra pura are un gust amar si s-a demonstrat ca substantele amare ne reduc pofta de mancare. Deci, daca țineti o dieta, este logic sa beti o ceasca de cafea neagra pentru a va controla pofta. Din pacate, nu exista nimic mai mult decat atat.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.