Raed Arafat, noi declaratii: ”Apar informatii care nu sunt corecte”

Ordinul prin care Raed Arafat a interzis unitatilor spitalicesti sa mai refuze bolnavii nu are nicio legatura cu aglomeratia ce s-a creat la sectia ATI a spitalului din Piatra Neamt, spune seful DSU.

Raed Arafat a raspuns acuzatiilor care au venit in ultimele zile dupa tragedia de la Piatra Neamt.

Decretarul de Stat a mai spus ca este multumit de interventia institutiei pe care o conduce si critica acuzele venite, chiar si din partea presei.

”Apar informatii care nu sunt corecte”

Publicitate

”As dori sa clarific cateva aspecte, asa cum v-am obisnuit cand apar informatii care nu sunt corecte si care vad ca sunt preluate de diferite entitati, fie prin retelele de socializare, fie prin o parte din mass media.

Consider ca trebuie sa le clarific si sa va aduc punctul meu de vedere.

Incercarea domnului Mirel Curea si a altor personaje de a lega cel putin un ordin pe care l-am emis, pentru a proteja pacientii in final, pentru a se asigura, pe cat de posibil este, in situatia in care ne afla, fluiditatea sistemului de urgenta – ei incearca sa lege acest lucru de tragedia care a avut loc la Piatra Neamt si sa spuna ca acest ordin poate a stat la baza acestei tragedii.

Citeste si articolul :   Noi restrictii anuntate de Arafat. Mai multe localitati se inchid

Este un ordin pe care l-am emis, stiu ca a deranjat pe unii colegi, un ordin care spune ca nu poti refuza pacientii si nu poti retine ambulantele la spital mai mult decat o ora, ca sa putem sa le eliberam si sa raspunda la alte urgente.”, a spus Raed Arafat intr-o interventie video postata pe pagina sa de Facebook.

”Ordinul nu a creat pacientii”

”Motivul pentru care am emis acest ordin este faptul ca sistemul se afla sub o presiune, iar in unele unitati sanitare sunt colegi care uneori decid ca ”noi nu mai putem primi, ca s-a umplut la noi – mergeti la alta unitate sanitara”.

Dar cand toate unitatile sanitare sunt pline si incepe ambulanta sa se plimbe si sa nu gaseasca unde sa duca bolnavul 1. ambulanta respectiva este pierduta din sistem, pentru ca are un pacient cu care se plimba; 2. pacientul este in risc si asta este foarte important si 3. nu se va gasi solutie, pentru ca toate unitatile sunt in situatia respectiva.

Si atunci, e un principiu al medicinei care se ocupa de dezastre si de un aflux masiv de pacienti, e un principiu ca primesti, triezi, stabilesti care pacienti au prioritate, daca sunt foarte grav, care pacienti pot astepta, daca nu sunt grav si acest lucru trebuie facut, nu poti sa lasi in ideea ca daca la mine e plin, gata, am inchis poarta si nu mai primesc ambulantele.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, avertizare de ultima ora pentru romani. Ce restrictii raman valabile din 15 mai

Dar de aici, la a zice ca acest ordin a stat la baza supraaglomerarii sectiilor de ATI si faptul ca acest ordin a dus la grabirea modului de adaptare a sectiilor ATI… ordinul nu a creat pacientii!”, spune medicul.

“Ordinul a reglementat unele aspecte pentru a proteja pacientii si a evita ca pacientii sa fie plimbati peste tot.”

”Asta trebuie inteles: ordinul nu a creat pacientii! Pacientii sunt acolo. Ordinul a reglementat unele aspecte pentru a proteja pacientii si a evita ca pacientii sa fie plimbati peste tot.

Iar bolnavii – in primul rand trebuie acordata asistenta medicala de urgenta, dupa care, da, cautam un loc unde sa ii punem. Si unitatile de primiri urgenta s-au dovedit a avea o importanta majora in gestionarea cazurilor grave si intermediare din aceasta pandemie, asa cum au avut si au sectiile de terapie intensiva si sectiile de boli infectioase si pneumologie.

Sa spui ca ordinul este de vina, ca si cum ordinul a creat pacientii suplimentari, este o analogie pe care nu pot sa o inteleg.

Citeste si articolul :   Incepe pelerinajul la Sf. Parascheva. Medic din Iasi: "Sa nu aiba cineva ideea sa vina sa se trateze."

Vad ca a fost o discutie intreaga despre vina lui Arafat in declansarea tragediei de la Piatra Neamt, din cauza acestui ordin, sa se vina cu o astfel de prezentare in fata populatiei, este un lucru total incorect, nedeontologic, neprofesional din partea celor care vin cu astfel de aberatii.

Puteau sa intrebe si sa verifice punctul nostru de vedere.

Ce s-a intamplat in Piatra Neamt este o tragedie care acum se afla sub investigatie si cu siguranta o sa aflam mai multe aspecte despre imprejurarile si modul in care a avut loc acest incendiu.”, a mentionat Raed Arafat.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.