9 pasi pentru a crea schimbari care dureaza (prima parte)

A face schimbari in vietile noastre poate fi o sarcina descurajanta. In ciuda angajamentului nostru, nu reusim sa ne mentinem noile obiceiuri. Dar vointa si angajamentul nu au nimic de-a face cu reusita schimbarii. Ceea ce avem nevoie este sa ne construim obiceiuri care sa dureze.

Pasul 1: Detinerea schimbarii

Pastrarea unui obicei incepe cu detinerea schimbarii pe care dorim sa o facem. Multi oameni nu reusesc sa se schimbe pentru ca scopul schimbarii nu este al lor, ci vor sa copieze obiceiurile altcuiva sau vor sa fie pe placul cuiva. Efortul de a primi aprobare sociala creaza nivele ridicate de anxietate si depresie, iar imbunatatirea obiceiurilor nu trebuie sa adauge stres in vietile noastre. Chiar daca inspiratia externa poate sa fie un bun motivator, nu trebuie sa lasam presiunea externa sa ne defineasca, ci trebuie sa ne gandim daca ne dorim cu adevarat sa facem acel lucru.

Pasul 2: Imbunatatirea mentalitatii, imbunatatirea obiceiurilor

Publicitate

Schimbarea nu este despre vointa sau putere personala. Efortul obtinerii unor noi comportamente si obiceiuri are loc in mintea noastra, iar depasirea tergiversarii este o batalie emotionala, nu una legata de productivitate. Trecutul nostru ne influenteaza, dar nu trebuie sa ne defineasca. Faptul ca am esuat o data sau de mai multe ori nu inseamna ca asa se va intampla mereu. Singura modalitate de a invata ceva nou este sa o facem, chiar daca la inceput nu ne pricepem deloc. Perfectionismul este inamicul schimbarii. Trebuie sa fim blanzi cu noi insine, deoarece compasiunea pentru sine este cheia care contribuie la depasirea esecului sau procrastinarii. Schimbarile necesita timp, iar noi trebuie sa fim rabdatori si sa ne bucuram de parcurs, de calatorie. Scopul este sa tintim catre consistenta si imbunatatire, nu catre perfectiune.

Citeste si articolul :   O lingurita de miere pe zi: efectele incredibile

Pasul 3: Concentrarea pe visuri, nu pe obiective

Majoritatea oamenilor esueaza atunci cand vine vorba de atingerea obiectivelor lor. Acestia se concentreaza pe tinta, pe obiectiv in loc sa activeze legea atractiei. Obiectivele ne ajuta sa urmarim traseul progresului, dar acestea nu produc dorinta. Important este sa incorporam obiceiuri pe care ni le dorim, nu pe care trebuie sa le avem, ca altfel aceste obiceiuri nu vor functiona. Pentru a dezvolta obiceiuri care sa reziste in timp, trebuie sa ne faca placere. Atunci cand avem o destinatie atragatoare si pasiune suntem mai predispusi catre a actiona. De asemenea, obiceiurile bune subliniaza cea mai buna versiune a noastra, de aceea este important sa ne concentram pe a deveni noi mai buni, nu pe scopul final. Astfel, in loc de “O sa slabesc 5 kilograme intr-o luna” putem sa ne gandim “Voi fi mai energizat/a daca voi face sport de 3 ori pe saptamana”.

Pasul 4: De la putin la mult

Citeste si articolul :   6 sfaturi pentru a va mentine ficatul sanatos mult timp

Pentru a realiza obiceiuri de durata, semnificative, trebuie sa ne cladim comportamente realizabile, usor de controlat. Schimbarile semnificative din viata noastra presupun schimbarea unor obiceiuri zilnice mai mici, iar aceste schimbari mici vor avea ulterior un impact mare. De asemenea, acestea sunt usor de pus in practica, genereaza mai putina rezistenta (impotrivire) si creaza impulsuri mai rapid. Aceste mici schimbari sunt placute, nu necesita efort semnificativ din partea noastra, iar impartirea unui nou obicei in bucatele mai mici il face mai usor de realizat. De asemenea, este important sa nu devenim obsedati de rezultatul final. Atunci cand dezvoltam un ritm cadentat, rezultatele vor ajunge sa se adune unele peste altele fara ca noi sa remarcam. Trebuie sa ne concentram pe lucrurile mici care ne fac sa ne simtim increzatori. Este importanta crearea unui sir de mici obiceiuri care ulterior vor deveni prea puternice ca sa poata fi distruse.

Urmatorii 5 pasi se regasesc in partea a doua a acestui articol.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.