De ce sa nu reluam legatura cu fostul/fosta

Depanarea de amintiri este o activitate atragatoare care ne ajuta sa ne conectam cu trecutul si sa ne dam seama de cum am evoluat, de cum am devenit cine suntem astazi. Reflectarea asupra vremurilor trecute, in special cele pozitive, este benefica tuturor oamenilor. Cercetarile au demonstrat ca atunci cand oamenii utilizeaza imaginile mentale pentru a evoca amintiri ale evenimentelor pozitive din trecut, acestora le creste sentimentul de fericire.

Intrebarea este urmatoarea: daca intr-adevar mintea este o resursa bogata de evenimente pozitive din trecut, este o greseala sa depanam amintiri dintr-o relatie incheiata? Si daca tot suntem prinsi in acele momente placute, oare ar trebui sa punem mana pe telefon pentru a contacta acea persoana? Raspunsurile sunt destul de simple. Nu este nimic gresit in a depana amintiri sau in a derula mental anumite evenimente din trecut, dar nici nu ar trebui sa reluam legatura cu un fost partener. In continuare se gasesc cinci motive pentru care nu ar trebui sa reluam aceasta legatura.

1. Memoria noastra ne pacaleste si ne face sa credem ca trecutul nostru a fost mai bun, mai placut decat a fost de fapt. Acest aspect este sustinut de tendinta noastra de a ne reaminti evenimentele pozitive cu o mai mare usurinta decat ne reamintim de cele negative. Astfel, atunci cand depanam amintiri legate de un fost partener mai degraba ne vom aminti de momentul in care ne-a facut o surpriza aducandu-ne prajitura preferata si vom uita de momentele in care ne certam pornind de la cele mai mici lucruri.

Citeste si articolul :   Neurochirurgul Vlad Ciurea avertizeaza: "Va sfatuiesc sa renuntati la acele combinatii"

2. Memoria ne afecteaza si emotiile. Sentimentele pozitive legate de experientele din trecut tind sa dureze mai mult decat cele negative, iar acest lucru inseamna ca mai degraba simtim caldura si bucurie decat respingere si suparare atunci cand ne gandim la un fost partener.

Publicitate

Publicitate

3. Reluarea legaturii cu un fost partener este asociata cu anxietate si depresie. Intr-un studiu din 2015 s-a descoperit ca oamenii care au acceptat cererea de prietenie pe Facebook din partea unui fost partener manifestau nivele mai ridicate de anxietate si depresie mai severa decat cei care respingeau aceste cereri.

4. Poate sa fie un semn faptul ca inca suntem preocupati de acea relatie. Daca trimitem un mesaj simplu in care zicem “Buna. Sper ca esti bine”, probabil ca nu este atat de grav, dar daca petrecem timp zilnic uitandu-ne pe paginile de social media ale fostului partener, verificand fiecare poza si comentariu, acest lucru ar putea sa fie un semn ca nu am trecut peste aceasta relatie. De asemenea, atunci cand urmarim fiecare miscare facuta in online de fostul partener nu este sanatos pentru noi, acest lucru fiind asociat cu suferinta aditionala, in special daca nu am fost noi cei care au initiat despartirea.

Citeste si articolul :   Profesorii cu boli cronice se tem sa revina la catedra

4. De asemenea, daca suntem intr-o alta relatie, reluarea legaturii cu un fost partener poate sa fie un potential factor de neintelegeri in noua relatie. In primul rand, un fost partener este privit, de obicei, ca fiind o persoana cu care comunicam in ideea ca intr-o zi acesta va deveni un partener romantic sau sexual, iar studiile au demonstrat ca, daca ne gandim in asa fel la un fost partener, chiar si pentru cateva minute, acest lucru ne scade nivelul implicarii in relatia actuala. In al doilea rand, comunicarea cu un fost partener este asociata cu nivele scazute ale satisfactiei in ceea ce priveste partenerul actual.

In incheiere, un bonus: Daca reluam legatura cu un fost partener, nu inseamna ca vom primi ceea ce cautam, ceea ce speram. Un fost partener nu ne va oferi brusc tot ce ne dorim. Acea relatie a esuat cu un motiv si este important sa ni-l reamintim.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.