Boala care i-a adus sfarsitul marelui actor, Vladimir Gaitan. Multi dintre noi o putem avea

Marele actor, Vladimir Gaitan, a incetat din viata la varsta de 73 de ani, dupa 30 de ani de lupta cu o boala grea. Actorul a povestit prin ceea ce trecea.

Maestrul a povestit de multe ori cum i s-a descoperit problema de sanatate pe care o avea. „O doamna doctor a fost foarte intrigata de roseata nefireasca a fetei mele si m-a invitat sa fac niste analize. Aveam 40 de ani atunci. Eram un barbat in putere.

Policitemia vera (asa se numeste boala) a fost declansata de radiatiile de la Cernobil sau de o disfunctie provocata de acestea. Maduva spinarii produce mai multe globule rosii decat albe, iar sangele este foarte gros si pericolul unui accident vascular e iminent. Medicatia trebuie sa-l fluidizeze cat mai mult ca sa nu ajung acolo. A fost ingrozitor, dar pana la urma m-am resemnat cu ideea si am incercat sa supravietuiesc.

Doctorii imi mai dadeau doar zece ani, iar eu am fost un obraznic si m-am incapatanat sa traiesc. Aceasta boala mi-a interzis orice miscare sportiva grea. In fiecare dimineata noptiera mea se goleste de cate cinci-sase pastile”, a povestit in urma cu cativa ani Gaitan.

Ce este Policitemia vera

Policitemia vera este o afectiune a sangelui, o forma rara de cancer de sange, in care maduva osoasa produce prea multe celule sangvine rosii. Aceste eritrocite suplimentare fac ca sangele sa fie mai gros decat este normal. Sangele ingrosat curge mai lent si se poate coagula.

Celulele rosii transporta oxigen la organe si tesuturi din tot corpul. Daca sangele se misca prea lent sau se formeaza cheaguri, celulele nu pot primi suficient oxigen. Aceasta situatie poate provoca o serie de complicatii grave, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral si insuficienta cardiaca.

Publicitate

Pacientii cu policitemia vera au sanse foarte mari de a duce o viata normala daca sunt monitorizati si tratati corespunzator. Un numar mic de pacienti poate dezvolta leucemie acuta sau tulburare a maduvei osoase numita mielofibroza.

Policitemia vera este o tulburare a maduvei osoase. Este una dintre formele rare de cancere de sange cunoscute sub numele de neoplasme mieloproliferative. In principal, duce la producerea mai multor celule sangvine rosii. Numarul de celule albe din sange si de trombocite poate fi, de asemenea, mai mare decat in mod normal. Problema este adesea legata de un defect genetic numit JAK2V617F. Cauza acestui defect genic nu este cunoscuta, dar in general nu este mostenita.

Citeste si articolul :   Simptomele timpurii ale bolii Parkinson

Factori de risc

barbatii pot avea mai putine riscuri decat femeile sa dezvolte aceasta afectiune.

Varsta – persoanele trecute de 60 de ani au cea mai mare probabilitate de a dezvolta aceasta afectiune, desi poate aparea la orice varsta.

Factori de mediu – expunerea la radiatii intense poate creste riscul pentru aceasta afectiune.

Simptome

In cazul acestei afectiuni, in organism exista prea multe celule sangvine rosii. Acest lucru are ca rezultat sange foarte gros, care nu poate curge prin vasele mici de sange in mod normal, ducand la simptome cum ar fi:

dificultati respiratorii cand stai intins;
invinetirea sau inrosirea pielii;
ameteli;

oboseala persistenta;
sangerari excesive, cum ar fi sangerarea in piele;
splina marita;

dureri de cap;
mancarimi ale pielii – mai ales dupa baie;
dificultati de respiratie;

probleme de vedere;
sangerarea gingiilor;
pierdere in greutate;

tinitus;
sangerari nazale;
sangerari menstruale excesive;
tensiune arteriala crescuta etc.

 

 

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.