Peste 1.100 de romani nu au respectat interdictiile orivind deplasarea si au fost amendati de politisti in prima noapte de carantina din Romania.
Potrivit Politiei Romane, in intervalul orar 23.00 – 05.00, politistii din toata tara au actionat, alaturi de jandarmi si politisti locali, pentru verificarea modului in care sunt respectate masurile de prevenire si combatere a raspandirii COVID-19.
Au fost depistate 1.132 de persoane care nu au respectat interdictiile privind deplasarea.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.150 de amenzi, in valoare totala de 301.000 de lei.
Publicitate
Din totalul acestora, 1.132 au fost aplicate pentru nerespectarea interdictiilor privind deplasarea sau libera circulatie, in valoare de 272.000 lei.
„In conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, in toate localitatile se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in intervalul orar 23.00 – 05.00, cu exceptii motivate”, arata Politia Romana.
Practic, romanii se pot deplasa in intervalul restrictionat in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi; pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente. Sunt permise deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei. De asemenea, este permisa deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere.
Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.
Publicitate