Mai multi militari de pe Fregata „Regina Maria” au COVID-19. Misiunea in Marea Mediterana se incheie

Fregata „Regina Maria” isi incheie misiunea NATO din Marea Mediterana, mai devreme decat era planificat, dupa ce, mai multi militari aflati la bord au fost infectati cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat de presa transmis marti de Ministerul Apararii Nationale (MApN), nava participa, incepand cu data de 27 octombrie, la o misiune de monitorizare a traficului naval din estul Mediteranei, in cadrul gruparii navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

Rezultatele analizelor primite marti au confirmat ca un procent semnificativ de militari sunt infectati cu noul coronavirus.

Astfel, la nivelul conducerii Fortelor Navale Romane, a fost luata decizia de incheiere a participarii fregatei la misiunile NATO din Marea Mediterana si intoarcerea in tara, in scurt timp.

Publicitate

In prezent, toti militari de la bordul fregatei depistati pozitiv sunt asimptomatici, iar starea de sanatate a acestora este buna.

„Situatia medicala a debutat sambata, 7 noiembrie, in timp ce nava se afla pe mare, in proximitatea portului Aksaz, din sudul Turciei, cand doi militari de la bord au prezentat o stare de sanatate moderat alterata, cu simptome specifice imbolnavirii cu COVID-19. Medicul de la bord a aplicat imediat procedurile operationale standard pentru astfel de situatii, cei doi militari, un soldat profesionist si un maistru militar, fiind izolati si primind ingrijirile medicale specifice. Ulterior, acestia au fost repatriati, in cursul zilei de 8 noiembrie, din teatrul de operatii maritim cu o aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene Romane. Ei au fost internati in facilitatile medicale ale MApN – unul fiind confirmat pozitiv la testarea COVID-19 si internat in Spitalul Medical Mobil ROL 2, de la Otopeni, iar celalalt, cu rezultat negativ la testarea pentru infectia cu SARS CoV-2, la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central din Bucuresti”, se arata in comunicatul MApN.

Duminica, fregata „Regina Maria” a acostat in baza militara turceasca din Aksaz, pentru refacerea capacitatii de lupta si pentru punerea in aplicare a masurilor sanitare pentru prevenirea infectarii cu noul coronavirus, conform procedurilor in vigoare, iar luni, tot echipajul fregatei a fost retestat (RT-PCR) pentru depistarea altor posibile cazuri de militari infectati cu noul coronavirus.

Citeste si articolul :   Marea Britanie anunta ca reia negocerile cu UE pe tema relatiilor post-Brexit

De asemenea, la bordul navei au fost dezinfectate toate spatiile interioare si au fost pregatite incaperi speciale pentru izolarea si tratarea cazurilor asimptomatice sau a celor cu forme usoare de manifestare a bolii.

„La sosirea in Portul Constanta se vor aplica masurile de izolare si de carantinare a intregului echipaj la bordul navei, iar starea de sanatate a militarilor va fi monitorizata permanent. In situatia in care starea de sanatate a unor membrii ai echipajului va impune masuri suplimentare, acestia vor fi evacuati si internati in unitati medicale de tratament, conform procedurilor nationale in vigoare”, se mai arata in comunicatul citat.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.