Italia se indrepta catre carantina totala. Decizia, in 15 noiembrie

Italia se indrepta catre carantina totala. Decizia va fi luata in 15 noiembrie, daca numarul contaminarilor nu se reduce pana atunci. De miercuri intra in vigoare noi restrictii in anumite zone.

Ipoteza carantinei totale este pe masa autoritatilor, scrie Corriere della Sera. Nu doar pentru ca medicii italieni cer carantina de cateva zile, ci si deoarece a crescut ingrijorarea in Guvern, avand in vedere curba epidemiologica. Guvernul se gandeste astfel la necesitatea unor masuri si mai stricte, precum inchiderea restaurantelor sambata si duminica la pranz si suspendarea unor activitati comerciale, care acum au derogari in zonele rosii.

Daca unii ministri precum Roberto Speranza si Dario Franceschini fac presiuni pentru o inasprire suplimentara, premierul Giuseppe Conte spune ca nu trebuie subevaluat „mecanismul stiintific” in baza caruia a fost impartita tara in zone rosii, portocalii si galbene: „Trebuie sa asteptam efectele masurilor. Am folosit o metoda stiintifica si nu o putem pune la indoiala pe acest val de emotie”.

Obiectivul Guvernului este sa ajunga cel putin pana in data de 15 noiembrie, cand se va putea stabili eficacitatea restrictiilor care au imprtit Italia in zone „colorate” in functie de contaminari.
Daca in cinci zile curba epidemiologica nu se reduce, ipoteza cea mai probabila este aceea de a aseza toate regiunile in „zona rosie”. In acest caz, lista magazinelor care pot ramane deschise in timpul zilei va fi revizuita.

Guvernul primeste in fiecare zi rapoarte care prezinta progresul epidemiei pe baza raportului dintre testele efectuate si cele care ies pozitive, dar ia in considerare si situatia spitalelor si in special a terapiei intensive. Acesta este aspectul care ii ingrijoreaza cel mai mult pe experti: chiar daca numarul contaminarilor se reduce pana in 15, spitalele ar fi tot arhipline si ar fi nevoie de noi spitale Covid in timp record.

Citeste si articolul :   Cutremur neobisnuit in Romania. Unde a avut loc si ce magnitudine a avut

Ultimul decret este in vigoare de aproape o saptamana, iar mastile sunt obligatorii de peste o luna.

Intre timp, de miercuri Liguria, Toscana, Abruzzo, Basilicata si Umbria se muta in „zona portocalie” (alaturi de Puglia si Sicilia, aflate in aceasta zona de cateva zile), ceea ce presupune circulatie interzisa pe timp de noapte, nu se intra si nu se iese din regiuni, decat pentru munca, sanatate sau urgente, etc. In ce priveste regiunea Campania, decizia va fi luata marti.

Autor