UDMR cere Guvernului deschiderea scolilor

Decizia Guvernului de a inchide scolile este gresita, nimic nu justifica inchiderea tuturor scolilor si claselor, sustine UDMR. Prin aceasta decizie pripita, Guvernul ii considera pe elevi si profesori purtatorii coronavirusului.

In acelasi timp, marea majoritate a tarilor europene – cu rata de infectare mai mare – actioneaza mai prudent, si lasa elevii sa invete in conditii normale.

Efectele predarii online vor avea consecinte pe termen lung, nemaivorbind de faptul ca nici conditiile nu sunt asigurate: in ultimii 6 luni guvernul nu a fost capabil sa doteze scolile cu instrumente digitale, conform Uniunii.

Totodata profesorii si specialistii in educatie sustin ca in cazul prescolarilor si a elevilor din clasele primare prin predarea online nu se pot dezvolta abilitati de orientare corecta, competente orale, de intelegere a unui text si de scriere.

UDMR cere Guvernului ca in fiecare scoala si gradinita unde e posibila respectarea normelor sanitare si de distantare sociala sa se reia cursurile „fata in fata” pana in clasa a IX-a. Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta – dupa consultarea autoritatilor locale si a inspectoratelor scolare judetene – sa decida inchiderea scolilor, daca aceasta masura este justificata.

„Mentinerea deschisa a scolilor se justifica si prin faptul ca elevii invata intr-un mediu sigur, cadrele didactice fac totul pentru a se respecta normele de igiena si distantare sociala. Supravegherea sanitara este regulata, deoarece profesorii vorbesc zilnic cu elevii despre starea lor de sanatate. Daca cineva are simptome, se anunta de indata medicul de familie si autoritatile competente. Totodata dupa inceperea noului an scolar nu s-a inregistrat o crestere semnificativa a infectarilor in institutiile de invatamant. Majoritatea oamenilor respecta normele de igiena si sanatate publica, in acelasi timp asteapta un parteneriat din partea guvernului. In schimb primeste raspunsuri nefondate, decizii nechibzuite, luate in graba. Nu trebuie luate acum decizii, care pe termen scurt sunt usoare si favorabile guvernului, dar pe termen lung nenorocesc o generatie intreaga. Noi avem incredere in profesori. Le incredintam copiii nostri in vremuri linistite, stim, ca si in aceste vremuri grele isi vor face datoria”, arata UDMR.

Autor