Sa visezi este una dintre cele mai misterioase si incitante experiente din viata noastra, deci este firesc sa vrem sa stim cat de mult putem despre psihologia viselor.
Visele au jucat un rol important in viata oamenilor inca din 3100 i.Hr., cand s-a nascut civilizatia mesopotamiana, iar majoritatea deciziilor de guvernare ale acestei culturi s-au bazat pe sensul viselor. In timpul epocii romane, unele vise au fost chiar supuse Senatului roman pentru analiza si interpretare a viselor. Se credea ca sunt mesaje ale zeilor. Interpretii viselor au insotit liderii militari in lupte si campanii! Si in prezent, cautam raspunsuri despre semnificatiile viselor noastre, desi majoritatea faptelor despre vise au fost demistificate si se bazeaza acum pe psihologie.
Iata 10 fapte interesante despre vise – bucura-te! S-ar putea sa gasesti raspunsul la intrebarea veche de secole despre de ce visam mai jos.
1. Uiti 90% din visele tale
Publicitate
In 5 minute de la trezire, jumatate din visul tau este uitat. In 10, 90% a disparut.
2. Si persoanele oarbe viseaza
Oamenii care au devenit orbi dupa nastere pot vedea imagini in visele lor. Oamenii nascuti orbi nu vad niciun aspect vizual, dar au vise la fel de vii, implicand celelalte simturi ale sunetului, mirosului, atingerii si emotiei.
3. Toata lumea viseaza
Fiecare om viseaza (cu exceptia cazurilor de tulburare psihologica extrema). Daca crezi ca nu visezi – doar iti uiti visele.
4. In visele noastre, vedem doar chipuri pe care le cunoastem deja
Mintea noastra nu inventeaza chipuri – in visele noastre, vedem chipuri reale ale unor oameni reali pe care i-am vazut in timpul vietii noastre, dar poate ca nu stim sau ne amintim. Cu totii am vazut sute de mii de fete de-a lungul vietii noastre, asa ca avem o sursa nesfarsita de personaje pe care creierul nostru le poate folosi in timpul viselor noastre.
5. Nu toata lumea viseaza in culori
Un total de 12% dintre persoanele cu vedere vad exclusiv in alb si negru. Restul au vise color. Studiile din 1915 pana in anii 1950 au sustinut ca majoritatea viselor erau alb-negru, dar aceste rezultate au inceput sa se schimbe in anii 1960. Astazi, doar 4,4% din visele tinerilor sub 25 de ani sunt in alb si negru. Cercetari recente au sugerat ca aceste rezultate in schimbare pot fi legate de trecerea de la filmul si televizorul alb negru la cele color.
6. Visele sunt simbolice
Daca visezi despre un anumit subiect, nu de multe ori visul este despre asta. Visele vorbesc intr-un limbaj profund simbolic. Orice simbol pe care il alege visul tau este cel mai putin probabil sa fie un simbol pentru sine.
7. Emotii
Cea mai comuna emotie experimentata in vise este anxietatea. Emotiile negative sunt mai frecvente decat cele pozitive.
8. Poti avea patru pana la sapte vise intr-o singura noapte.
In medie, poti visa una sau doua ore in fiecare noapte.
9. Si animalele viseaza
S-au facut studii pe multe animale diferite si toate arata aceleasi unde cerebrale in timpul somnului ca oamenii. Urmariti un caine dormind candva. Labele se misca de parca alearga si scot sunete de parca ar urmari ceva in vis.
10. Incorporarea viselor
Mintea noastra interpreteaza stimulii externi cu care simturile noastre sunt bombardate atunci cand dormim si le fac parte din visele noastre. Aceasta inseamna ca uneori in visele noastre auzim un sunet din realitate si il incorporam intr-un fel. De exemplu, s-ar putea sa visezi ca esti intr-un concert in timp ce fratele tau canta la chitara in timpul somnului.