Ce se intampla cu femeia de 76 de ani care traieste singura cu o pensie de 15 lei? Ministrul Muncii: „Imi cer scuze, doamna!”

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, intervine in cazul femeii de 76 de ani din comuna Ceru Bacainti, judetul Alba, care trieste singura, intr-un catun de munte, cu pensie de doar 15 lei pe luna.

Tanti Fica, asa cum o stiu cei din comuna, a ramas singura dupa ce sotil ei a decedat in urma cu sapte ani. Barbatul avea o pensie de 30 de lei, iar vaduvei i-a ramas jumatate din aceasta suma, pensie de urmas. Jurj Fica, sau “Tanti Fica”, nu are copii sau nepoti, deci nu are la cine sa ceara ajutor cand are necazuri.

Iata ce spune ministrul:

“Principala problema a sistemului public este ca nu asuma greselile. Evaluarea functionarilor se face mult prea formal ca oamenii sa simta ca activitatea lor (si, normal ar fi, si salarizarea) se bazeaza pe indicatori de performanta. In mandatul meu, au tinut pasul cu mine doar cativa manageri de institutii din coordonarea ministerului. Sunt oameni carora le-am spus ca doresc sa stiu in primul rand greselile, ca vreau sa isi asume ceea ce nu merge ca sa corectam. Ei au facut performanta. Nu toti! Cei care nu pot, nici nu recunosc, au alte preocupari, ii vezi din prima. Sunt supravietuitorii sistemului, sub protectia unei legi a functionarilor publici/a unei jurisprudente in justitie.

Si mie mi s-a intamplat sa gresesc in toata activitatea mea. Am gresit, am spus, am asumat, am propus solutii de rezolvare. Lucrurile nu se insanatosesc in Romania daca ascundem greselile. Este de preferat sa nu apara greseli (ma refer la cele dintr-o eroare umana, nu la cele intentionate care nu se tolereaza!) dar intr-o institutie cum este Casa de pensii, de exemplu, unde se lucreaza cu atat de multe dosare, calcule, adeverinte, etc. exista si aceasta posibilitate care trebuie sa aiba un caracter exceptional.

Informatia aparuta in presa (ziare.com, 26.10.2020) cu privire la doamna F.J. din judetul Alba care incasa doar 15 lei ca indemnizatie de urmas (suma neactualizata), este corecta. Ma intreb de ce doar eu citesc aceste informatii si refuz sa le ignor? Pentru mine nu conteaza daca insista presa sau nu pe o tema, orice informatie trebuie verificata.

Urmare a verificarilor solicitate de mine, in urma articolului de presa, s-a constatat ca doamnei F.J. Casa teritoriala de Pensii nu i-a actualizat indemnizatia de urmas dupa sotul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 – 1961. Am cerut explicatii si, bineinteles, o informare privind masurile luate. Doamnei i se va face dreptate, i se vor achita sumele restante. Imi cer scuze, doamna!

Citeste si articolul :   Printul William, prima reactie dupa acuzatiile aduse de Meghan Merkle si printul Harry

Noroc ca am reusit alaturi de colegii mei parlamentari, sub coordonarea liderului Florin Roman, sa modificam de curand legea pensiilor prin care erorile angajatilor sistemului public, prin neacordarea unor drepturi de care ar fi beneficiat titularul de pensiei prin efectul legii, nu se mai prescriu, iar oamenii isi vor primi drepturile cuvenite.

Nu sunt un om fericit vazand ca se greseste si, de fapt, vazand ca greseala nu este asumata. Asta mi se pare cea mai grava problema a sistemului public in zilele noastre”, a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.