Un spital ultramodern cu 280 de locuri se va construi la Oradea cu fonduri europene

In orasul Oradea se va construi un spital ultramodern, cu fonduri europene. Unitatea medicala va avea 280 de locuri si va costa aproximativ 30 de milioane de euro. Printre altele, noul spital va avea 100 de paturi pentru sectia de Boli Infectioase.

Spitalul modern se va construi pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vladeasa, care in prezent se afla in proprietatea Consiliului Judetean Bihor si care urmeaza sa fie transferat municipiului Oradea.

„Avem nevoie de un spital nou, care sa rezolve problemele pe care le avem astazi inca nerezolvate in Oradea si impreuna am cautat un amplasament pe care sa-l punem la dispozitia municipalitatii in vederea construirii spitalului. Am identificat amplasamentul pe strada Vladeasa si, la jumatatea strazii, pe un teren care astazi este in proprietatea Consiliului Judetean Bihor, dar care a tinut de unitatile militare in anii anteriori. Vom pune acest amplasament la dispozitia Primariei Oradea pentru a construi pe proprietatea mentionata acest spital, pe o suprafata de 2.5 ha, care va fi transferata in cursul acestei luni Primariei Oradea. Urmeaza ca Primaria si spitalele sa realizeze aceasta investitie importanta pentru oradeni. Angajamentul Consiliului Judetean va fi ca in prima sedinta vom transfera terenul Primariei Oradea”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan.

Citeste si articolul :   Situatie fara precedent in Romania: Medicii din linia intai, demisiile pe masa

Spitalul va avea 280 de locuri, valoarea estimata a proiectului fiind de 30 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate se va finaliza pana la sfarsitul acestui an, finantarea urmand sa fie facuta din fonduri europene.

Publicitate

„Vreau sa multumesc dlui Ilie Bolojan pentru aceasta initiativa si ca va supune Consiliului Judetean transferul celor 2,5 ha de teren Primariei Oradea. Consider ca aceasta locatie este una potrivita pentru construirea unui spital nou in municipiu. Primaria Oradea, dupa preluarea acestui teren, se va ocupa efectiv de demolarea cladirilor abandonate din spate si, impreuna cu Spitalul Judetean si cu Spitalul Municipal, vom finaliza studiile de prefezabilitate si fezabilitate pentru realizarea acestui proiect. In acelasi timp, colegii mei din cadrul DMPFI vor cauta solutii pentru finantarea din fonduri europene a acestui spital”, a explicat primarul orasului Oradea, Florin Birta.

Noul spital va avea doua sectii pentru bolile infectioase.

„Spitalul va cuprinde doua sectii de boli infectioase: 100 de paturi, 50-50, dar si o rezerva de 50 de paturi in conservare pentru situatii epidemice. Totodata, va fi si o sectie de pneumologie cu 100 de paturi, cu 30 de tuberculoza, pentru ca noua constructie va cuprinde toate acele conditii necesare tratarii pacientilor cu boli transmisibile, cum este si tuberculoza sau alte boli infectioase. Spitalul va fi o cladire care va corespunde tuturor cerintelor secolului XXI, saloane de maximum 2 paturi, presiune negativa, in asa fel incat ca transmiterea aerogena a virusurilor sau bacteriilor sa nu aiba loc si toate cele necesare ca actul medical sa se desfasoare in cele mai bune conditii”, a spus managerul Spitalului Judetean Oradea, Gheorghe Carp.

Citeste si articolul :   Doliu in lumea medicala din Romania. A salvat multe vieti, dar pe el nu l-a mai putut salva nimeni. A murit la doar 46 de ani

De asemenea, noul spital va avea o sectie proprie de terapie intensiva, o sectie proprie de imagistica, precum si computer tomograf si aparat radiologic.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.