Huawei reclama Romania si Polonia la UE din cauza interzicerii participarii la 5G

Compania Huawei a contestat la Comisia Europeana semnarea de catre Romania si Polonia a unor memorandumuri cu Statele Unite prin care echipamentele firmei chineze nu pot fi utilizate pentru retelele de telecomunicatii 5G, arata un document oficial obtinut de site-ul Politico.eu.

Grupul chinez de telecomunicatii Huawei a trimis o scrisoare vicepresedintelui executiv al Comisiei Europene Margrethe Vestager, responsabila de Politicile UE in domeniul digital, in care contesta masurile aplicate de Romania si Polonia. Scrisoarea a fost trimisa Comisiei Europene pe 11 septembrie, dar a fost obtinuta de site-ul Politico.eu la sfarsitul lunii octombrie, dupa o solicitare privind accesul la documente oficiale.

“In perspectiva viitoarei noastre intalniri, va scriu in legatura cu recentele propuneri legislative din Romania si Polonia in domeniul securitatii retelelor 5G, care au scopul excluderii Huawei din cauza originii geografice. Atat Romania, cat si Polonia au semnat cu SUA un acord comun sau un memorandum de intelegere privind securitatea 5G, care are scopul excluderii furnizorilor pe baza unor criterii tendentioase si ambigue care vizeaza unii furnizori de echipamente 5G din cauza originii geografice”, scrie filiala belgiana a Huawei in sesizarea transmisa vicepresedintelui executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

“Aceste propuneri legislative vor reduce competitia, ceea ce va afecta industria europeana, economia europeana, slabind rezistenta digitala a Europei. Noi planuim investitii uriase in Europa, nu prin cumpararea companiilor start-up europene, ci prin construirea unor unitati de productie, care vor avea rezultatul crearii de locuri de munca. Suntem prezenti aici in Europa de 20 de ani si suntem considerati o companie de incredere. Prin aceste masuri si prin altele, multi oameni ne considera o companie europeana. Cu toate acestea, planurile noastre de investitii in Europa sunt in pericol din cauza faptului ca aceste propuneri legislative sunt concepute prin incalcarea reglementarilor UE. Huawei formuleaza obiectii la aceste propuneri legislative care intra in contradictie cu principiile fundamentale ale UE”, subliniaza compania de telecomunicatii chineza in scrisoarea trimisa Comisiei Europene.

Publicitate

Administratia Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane si a indemnat tarile aliate sa adopte masuri similare, invocand riscuri asupra sigurantei nationale.

Citeste si articolul :   Coronavirus Romania, sambata, 4 aprilie 2020. Bilantul oficial

Guvernele din Franta, Danemarca, Olanda, Belgia si alte tari europene au adoptat o serie de masuri pentru a reduce prezenta echipamentelor Huawei in retelele de telecomunicatii 5G. Suedia a impus restrictii aproape totale.

In replica la nemultumirile Huawei, Comisia Europeana a transmis, conform site-ului Politico.eu, ca “Uniunea Europeana a adoptat o abordare obiectiva si bazata pe riscuri in privinta securitatii cibernetice a retelelor 5G. Aceste masuri sunt nondiscriminatorii, in sensul ca nu vizeaza un furnizor anume ori o tara. Statele membre au drepul de a decide daca exclud companii de pe piete din ratiuni de siguranta nationala”, a explicat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.