Alternative cu care se poate inlocui sarea din mancare

Prea multa sare in mancaruri poate fi daunatoare sanatatii. Exista multe alternative pentru a fi inlocuita- probabil mai multe decat cred majoritatea oamenilor.

Unele alimente  sau mancaruri au un gust fad, fara sare. Sarea nu este folosita doar pentru aroma sa, ci pentru ca de cele mai multe scoate in evidenta mai bine gustul anumitor feluri de mancare. Un consum optim si normal de sare ar fi de cca 6 grame intr- o zi indiferent ca esti barbat sau femeie.

Acest consum excesiv poate fi daunator sanatatii, in special duce la cresterea riscului de hipertensiune arteriala, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Usturoiul

Este un inlocuitor excelent atunci cand vine vorba de sare. Nu merge cu toate felurile de mancare, dar merge cu aproape tot ce are legatura cu bucataria romaneasca si cea mediteraneana. Usturoiul este excelent in folosirea lui la marinate, tot felul de salate, supe sau tocanite. Si este, de asemenea, sanatos, fie ca este proaspat sau sub forma de pulbere. Scade tensiunea arteriala si se spune ca intareste sistemul imunitar.

Citeste si articolul :   Mirosuri neplacute in pantofi? Trucul de a le elimina definitiv

Suc de lamaie sau coaja

Aciditatea lamaii poate sublinia si scoate la iveala gustul felurilor de mancare in mod similar cu sarea. Coaja de la lamaie adauga o nota fructata. Sucul de lamaie are un gust deosebit de bun la salate, legume gatite si marinate, dar functioneaza bine si cu peste si carne. Cu toate acestea, lamaile organice sunt o necesitate atunci cand se utilizeaza coaja.

Piper negru proaspat macinat

Sarea si piperul sunt un duo de condimente, dar daca doresti sa reduceti sarea, ar trebui sa incerci doar sa cresti continutul de piper. Acest lucru se potriveste cu supele, preparatele la gratar si pastele.

Mararul

Gustul proaspat si puternic al mararului, te poate face, de asemenea, sa uiti de sare. Functioneaza deosebit de bine cu preparate din peste, cartofi si castraveti. Are un gust perfect in combinatie cu sucul de lamaie.

Ceapa uscata sau pulbere de ceapa

Cand este uscata, ceapa aduce o aroma puternica si un pic de dulceata felurilor de mancare. Ceapa merge bine cu aproape toate felurile de mancare.

Citeste si articolul :   3 sfaturi puternice pentru indepartarea petelor incapatanate de pe oale si tigai

Otet balsamic

Specialitatea otetului italian aduce aroma si dulceata mancarii. Are un gust la fel de bun cu salate, supe, peste sau carne. O alternativa buna la otetul balsamic este, de asemenea, otetul de mere.

Pudra de boia dulce sau picanta

Si aici se aplica principiul gustului: condimentul, iuteala sau dulceata din boia pot inlocui cel putin o parte din sare.

Uleiuri aromate

In functie de preferintele tale, de gust, poti incerca ulei de chili sau ulei de trufe. Aroma intensa – dar de fapt intotdeauna produsa artificial – este deosebit de potrivita ca inlocuitor de sare pentru paste, pizza, legume si cartofi.

Rozmarin, salvie si tarhon

Pur si simplu creste cantitatea de rozmarin si vei obtine mai putina sare atunci cand gatesti legume,peste, carne sau supe. Poti incerca acest lucru si cu salvie si tarhon.

Scortisoara

Pe langa dulceata si aroma sa, scortisoara are si un gust picant, care se potriveste bine cu pasarile de curte, fasolea si lintea.

Citeste si articolul :   Dr. Agapkin a vorbit despre cel mai periculos obicei al hipertensiunii

Dupa cum se poate observa, exista suficiente alternative la inlocuirea de sare, important este sa iti doresti sa consumi mai putin sare si cu siguranta vei gasi o alternativa sa o inlocuiesti.

Autor