Iata ce trebuie sa faci daca esti depistat pozitiv cu Covid-19 sau daca ai primele semne

Ce trebuie sa faci daca esti depistat pozitiv cu Covid-19. Ghid informativ pentru romani, elaborat de Societatea Nationala de Medicina Familiei.

1. Ce trebuie sa fac daca am semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care am auzit ca pot fi caracteristice pentru COVID-19?

”Sa ramai acasa si sa contactezi MF (medicul de familie, n. red.) sau 112. Cu medicul de familie vei discuta despre ce te supara si impreuna veti decide daca va veti intalni, daca vei ramane acasa pentru tratament, sau daca este nevoie de testare pentru COVID-19.

Vei fi testat daca este necesar de o echipa specializata, care se va deplasa la domiciliul tau (decizia apartine Directiei de Sanatate Publica si serviciului medical de urgente 112).” – spun medicii de familie din Romania.

Publicitate

2. Pe cine trebuie sa anunt daca sunt depistat pozitiv?

”Rezultatul pozitiv este transmis imediat de catre laborator catre Directia de Sanatate Publica (DSP) teritoriala si astfel esti luat in evidenta DSP. Vei fi contactat de DSP pentru a fi transportat la o unitate abilitata pentru evaluarea obligatorie si pentru efectuarea anchetei epidemiologice. DSP va elibera in termen de maxim 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare „Decizia de izolare” in baza careia vei putea solicita concediu medical.”

3. Ce trebuie sa fac daca am fost confirmat pozitiv si am ales sa raman la domiciliu?

”Initial, este necesara o evaluare intr-o unitate medicala abilitata (evaluare obligatorie prin lege). Te vei deplasa cu ambulanta catre unitatea medicala abilitata. NU folosi in acest scop mijloace de transport proprii sau in comun! Te izolezi de restul familiei, reduci cat mai mult interactiunea cu persoanele din jurul tau, porti masca atunci cand iesi din zona de izolare.

Daca este posibil, vei folosi singur o camera si o baie. Atunci cand conditiile nu iti permit, incearca macar sa dormi separat, sa utilizezi continuu masca si sa dezinfectezi toate obiectele de folosinta comuna dupa ce le atingi. Vei anunta medicul de familie pentru a fi luat in evidenta. Vei discuta zilnic despre starea ta de sanatate cu medicul tau de familie prin consultatii la distanta (telefon, internet).”

4. Ce fac daca pe parcursul izolarii starea mea de sanatate se agraveaza brusc?

”Vei apela urgent serviciul 112.”

5. Ce trebuie sa stie persoanele sanatoase, familia, carantinate in aceeasi locuinta, sau cei declarati contacti directi?

”Cei care aleg sa ramana impreuna cu tine vor primi o decizie de carantinare pentru intreaga perioada cat tu esti persoana izolata pentru COVID-19, daca ai declarat in ancheta epidemiologica facuta de DSP aceste persoane. Vor respecta strict distantarea fata de tine pentru a reduce riscul de imbolnavire deoarece, mai ales in primele zile de boala, esti mai contagios. Isi vor urmari atent starea de sanatate pentru a depista repede eventualele semne de boala.

Vor contacta serviciul 112 sau medicul de familie daca apar semnele unei boli respiratorii sau alte semne care pot fi caracteristice pentru COVID-19. Contactul direct este persoana apropiata de bolnavul COVID 19 (ati locuit impreuna sau ati muncit impreuna. Cei care, la randul lor au venit in contact doar cu o persoana declarata ca fiind „contact direct”, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinati chiar daca locuiesc la aceeasi adresa sau sunt colegi de munca sau scoala cu acestia.”

6. Cand trebuie sa ma retestez dupa ce am fost diagnosticat?

”Conform reglementarilor in vigoare NU este necesara retestarea. Indiferent de rezultatele unui alt test , persoana bolnava nu mai este considerata contagioasa la incheierea celor 14 zile de izolare, daca nu prezinta simptome.”

7. Cand si cum ma pot reintoarce la munca/scoala?

”Te poti reintoarce la activitatea anterioara dupa 14 zile, daca nu mai prezinti simptome, fara a fi necesar un test pentru aceasta. Vei respecta in continuare toate regulile de protectie (obligatoriu cu masca in primele zece zile).”

8. Cum obtin documentele necesare (concediu mecial) pentru perioada de carantina sau izolare?

Citeste si articolul :   Iata tot ce trebuie sa stiti despre amoxicilina. Reactiile adverse pe care le poate produce

”Este esentiala decizia de izolare/carantinare (dupa caz) emisa de DSP. Daca ai iesit din perioada de izolare de 14 zile (ai fost bolnav COVID-19), vei transmite medicului tau de familie decizia de izolare emisa de DSP si vei primi certificatul de concediu medical. Daca esti elev sau student, vei primi un document util pentru motivarea absentelor si un aviz epidemiologic pentru reintrare in colectivitate.

Daca ai stat in carantina, fiind contact apropiat cu o persoana bolnava COVID-19, vei prezenta medicului de familie decizia de carantinare emisa de DSP in baza careia iti va fi eliberat concediul medical pentru perioada consemnata in decizie.
IMPORTANT! Concediile medicale se elibereaza retroactiv, in termen de 30 de zile de la iesirea din izolare sau carantina” – mai spun cei de la Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Cum se acorda concediu medical in 2020, pentru cei depistati cu Covid-19 sau care au stat in izolare

Persoanele care prezinta simptome specifice de coronavirus trebuie sa ramana la domiciliu pana la primirea rezultatului testului care confirma sau infirma diagnosticul de COVID-19.

De asemenea, in cazul in care diagnosticul este infirmat pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical pana la remedierea problemelor de sanatate, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Mihaela Tanase, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, in cazul in care testarea confirma ca persoana are COVID-19, dar nu prezinta simptome sau manifesta o forma usoara a bolii, poate ramane izolata la domiciliu, in monitorizarea medicului de familie, fara a mai fi necesara evaluarea unui medic specialist si va primi concediu medical de la medicul de familie.

Mai multe detalii despre procedura de acordare a concediului medical in cazurile de Covid-19 cititi aici.

Directia de Sanatate Publica Bucuresti (DSP): Ce fac daca sunt suspect de Covid-19 sau daca am fost confirmat pozitiv

Si Directia de Sanatate Publica Bucuresti a publicat o serie de informatii legate de cazurile de Covid-19

Ce avem de facut daca avem simptome, suntem contacti sau suntem depistati COVID pozitiv?

Ce inseamna caz suspect?

• Orice persoana cu infectie respiratorie acuta (debut brusc cu cel putin unul din urmatoarele simptome: tuse, febra, dificultate in respiratie (scurtarea respiratiei)
SAU

• Orice persoana cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie

SAU

• Orice persoana cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI dificultate in respiratie (scurtarea respiratiei) SI care necesita spitalizare peste noapte)

Ce inseamna contact direct?

• Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19

• Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana fara igiena ulterioara a mainilor);

•Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex. in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa)

• Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si cu o durata de minim 15 minute

• Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m

Ce inseamna caz confirmat?

”O persoana cu confirmare in laborator a infectiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele si simptomele clinice.”

Sfaturile DSP (directia de Sanatate Publica). Ce facem daca suntem caz suspect sau chiar caz confirmat

-► Situatia 1: CAZ SUSPECT – Exista simptomatologie de infectie respiratorie sau alte semne descrise.

”Ramanem acasa in izolare din momentul in care recunoastem simptomele descrise! Sunam la medicul de familie si il informam despre starea medicala.

Anuntam DSPMB urgent prin e-mail ( [email protected]) sau telefonic la nr. unic 0219462.

Asteptam sa vina Ambulanta trimisa de DSP, care ne va face testarea pentru SARS-CoV-2.

DSPMB va emite o Decizie prin care suntem obligati sa stam izolati la domiciliu sau la alta adresa declarata.

Citeste si articolul :   Cinci tipuri de ceaiuri delicioase si parfumate care vor ajuta la imbunatatirea sanatatii

Daca starea de sanatate se agraveaza, sunam 112, pentru consult medical si eventuala internare.

Daca rezultatul este pozitiv, atunci DSPMB va emite o Decizie de prezentare intr-o unitate spitaliceasca, pentru evaluare clinica si paraclinica, care dureaza maxim 48 de ore, in functie de starea de sanatate a pacientului. Aceasta prezentare la spital, se face apeland la 112( de catre DSPMB/pacient), mentionand Decizia primita de la DSP. Medicul care face examinarea pacientului va recomanda izolare in spital/la domiciliu/intr o alta locatie in functie de rezultatele evaluarii. DSPMB va emite o decizie care sa cuprinda recomandarea medicului cu perioada de izolare, in baza careia pacientul va putea primi concediul medical.

Atentie! Masura izolarii inceteaza la data confirmarii persoanei ca fiind vindecata pe baza examinarilor clinice si paraclinice sau a recomandarii medicului care constata ca riscul de transmitere a bolii nu mai exista!

Daca rezultatul testarii este negativ, atunci, de la data primirii rezultatului, Decizia de izolare la domiciliu isi pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infectie respiratorie non COVID.”

-► Situatia 2: Contact direct cu o persoana despre care aflam ca are rezultat SARS-CoV-2 pozitiv

”Ramanem in izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre situatia descrisa. Daca avem posibilitatea, ramanem singuri in izolare. Daca nu avem posibilitatea, stam cat de mult se poate izolati in alta camera fata de restul familiei, folosim masca toti din casa atunci cand ne intalnim, curatam bine suprafetele din spatiile comune (baie si bucatarie).

Persoanele care locuiesc la aceeasi adresa, alaturi de noi, NU STAU ACASA, nu intra in izolar, nu sunt considerati contacti ai persoanei pozitive si nu beneficiaza de concediu medical!
Imediat anuntam medicul de familie pentru monitorizare.

Anuntam la DSPMB, prin e-mail : [email protected] pentru a primi Decizia de carantina necesara eliberarii concediului medical, in baza unei declaratii pe proprie raspundere completata olograf /digital, cu informatii complete (Nume si prenume,adresa de domiciliu, adresa de izolare – daca e diferita de cea de domiciliu, nr telefon sau nr telefon persoana de contact, adresa email personala sau la care este acces, nr fax – daca exista, descrierea situatiei de caz, data contactului direct, data la care am aflat, orice alte informatii relevante).
Daca starea de sanatate se inrautateste pe parcursul perioadei de carantina (cele 14 zile de la data contactului fizic), se anunta medicul de familie si/sau apel 112, pentru consult medical.

ATENTIE: Nu trimiteti mai multe e-mail-uri pentru aceeasi persoana. Orice e-mail aditional va va plasa automat la coada, timpul de asteptare fiind resetat!

Nota: Conform legislatiei, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuita se efectueaza doar pacientilor care au fost contacti directi si prezinta semne de boala.

Atentie! – data de la care se acorda concediul medical este data ultimului contact cu o persoana cu infectie COVID, indiferent de data la care aflam ca persoana respectiva este purtatoare de SARS-CoV-2. Daca aflam dupa cateva zile de la contact, vom sta in carantina in casa, si vom avea dreptul la concediu medical aferent numarului de zile ramas pana la 14 zile de la data contactului ( de exemplu: avem contact direct conform definitiei pe 03.08 si aflam ca e pozitiv pe 05.08; vom sta acasa de la data de 06.08 pana la data de 17.08)

Daca, urmare a testarii, pacientul devine pozitiv, se urmeaza pasii mentionati la SITUATIA 1.”

-► Situatia 3: Pacient asimptomatic care isi face test COVID la cerere cu rezultat pozitiv

”Situatia 3.1 – Nu avem simptomatologie, dar vrem sa facem testarea SARS-CoV-2 la cerere.

Situatia 3.2 – Nu avem simptomatologie si vrem sa plecam in vacanta, intr-o tara care ne solicita obligatoriu testare SARS-CoV-2.

Situatia 3.3. – Suntem testati la locul de munca

Daca rezultatul este pozitiv, pacientul ramane in izolare la domiciliu. Daca nu avem posibilitatea, stam cat de mult se poate izolati in alta camera fata de restul familiei, folosim masca toti din casa atunci cand ne intalnim, curatam bine suprafetele din spatiile comune (baie si bucatarie).

Citeste si articolul :   Record absolut de decese COVID-19 in Romania: 203 oameni au decedat

Persoanele care locuiesc la aceeasi adresa, alaturi de noi, sunt considerati contacti ai persoanei positive, vor sta in izolare si beneficiaza de concediu medical!

DSPMB va emite si va comunica pacientului o Decizie de prezentare intr-o unitate spitaliceasca, pentru evaluare clinica si paraclinica, care dureaza maxim 48 de ore, in functie de starea de sanatate a pacientului.

Aceasta prezentare la spital, se face apeland la 112, mentionand Decizia primita de la DSP.

In cazul in care pacientul refuza sa respecte obligatia de prezentare la o unitate spitaliceasca conform Deciziei primite de la DSPMB, pacientul este pasibil de raspundere penala conform legii.

Atentie! Nerespectarea obligatiei anterior prevazute duce la imposibilitatea acordarii concediului medical.

Atentie!Testul COVID la cererea persoanei este suportat integral de pacient.”

-► Situatia 4: Persoane intrate in Romania din zone cu risc epidemiologic conform INSP

”Persoana completeaza declaratia pe propria raspundere in fata reprezentantului DSPMB din frontiera prin care se oblige sa intre in carantina la domiciliu sau la o alta adrea declarata expres, pentru o perioada de 14 zile de la data intrarii in tara.

In baza declaratiei pe propria raspundere a persoanei, DSPMB emite decizia de carantina pe care o comunica pacientului si organului de politie care va urmari respectarea prevederilor legale cu privire la carantina.

Daca in perioada de carantina apar simptome, se urmeaza pasii prezentati in SITUATIA 2.

Daca dupa trecerea celor 14 zile de la intrarea in tara persoana nu prezinta simptome specifice, aceasta iese din carantina si va obtine concediul medical de la medicul de familie, in baza deciziei emise de DSPMB.

Atentie! In carantina intra doar personele pentru care se emite decizie de catre DSP, nu si colocatarii. Acestia nu sunt constiderati in carantina si nu beneficiaza de concediu medical!

NOTA: Pentru aceasta situatie NU ESTE NEVOIE DE TESTARE COVID!!!”

Reguli generale, potrivit DSP

”Persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv va fi sunata de personalul responsabil cu efectuarea anchetelor epidemiologice din cadrul D.S.P.M.B. care va efectua ancheta in baza rezultatului la test;

Persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv este transportata doar cu ambulanta la o unitate sanitara specializata in vederea evaluarii de catre un medic specialist.

Medicul specialist, dupa evaluarea clinica si paraclinica, recomanda, dupa caz:
– continuarea izolarii la domiciliu pana la 14 zile;

– internarea in unitatea sanitara pana la 14 zile.

Persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv pentru care s-a stabilit continuarea izolarii la domiciliu, anunta medicul de familie pentru a putea fi monitorizata si pentru a i se putea emite concediu medical.

In situatia in care persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv refuza masura izolarii la domiciliu sau masura prelungirii internarii/izolarii, medicul informeaza de indata, dupa consemnarea refuzului persoanei, D.S.P.M.B., care, va emite decizia prin care confirma sau infirma masura izolarii sau a prelungirii izalarii recomandate de medic.

Prin exceptie, persoanele pentru care se instituie masura de carantina declara pe propria raspundere ca nu isi pot asigura conditiile de separare fizica la domiciliu sau la locatia declarata, acestea pot opta pentru masura carantinei institutionalizate, in spatii special destinate puse la dispozitie de autoritatile administratiei publice locale.”

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.