Un medic din Iasi sustine ca boala provocata de virusul SARS CoV-2 ar putea fi cronica precum HIV sau Hepatita B. Specialistul mai spune ca in ultima perioada simptomele Covid 19 se modifica si ii pun in dificultate pe medici.
Managerul Spitalului de Boli Infectioase Sfanta Cuvioasa Parascheva Iasi, Carmen Dorobat, a constatat ca din ce in ce mai multi pacienti ajung la spital cu simptome diferite fata de cele cu care s-au confruntat medicii la inceputul epidemiei. Este vorba despre pierderea gustului si mirosului, febra si durerile musculare care fie nu mai apar, fie se manifesta in momentele mai tarzii ale bolii. In plus, sunt pacienti care raman infectati desi primesc tratament, ceea ce naste o noua ipoteza: boala ar putea deveni cronica, exact ca in cazurile HIV si Hepatita B.
„Aceasta boala poate sa devina cronica, nu stim daca acest virus se elimina din organism si daca nu ramane precum virusul HIV sau virusul hepatitei B.
Pierderea gustului si a mirosului apare mai rar si nu la inceput, cum se intampla, apare pe parcurs. Sau durerile musculare apareau in puseu febril dupa 7-10 zile. Am avut pacienti fara febra care au avut direct dureri musculare. S-au schimbat momentele de aparitie in scena, nu se mai pastreaza aceleasi reguli”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului de Boli Infectioase Sfanta Cuvioasa Parascheva, Carmen Dorobat,
Modificarile care apar impun o mai mare atentie din partea medicilor de familie.
Publicitate
„Nu-i nici de rau, nici de bine. Trebuie sa fie foarte atenti medicii. Eu de asta am spus. In special medicii de familie trebuie sa fie atenti, pentru ca riscam sa polarizam. De aceea pacientii ajung in stare foarte grava, in momentul acesta la Terapie Intensiva nu mai este nici un loc, iar la zona de confirmati mai am 20 de locuri. Ei stau acasa, pentru ca le permite legea si imi este frica ca nu dau atentie la simptome si ajung foarte tarziu la spital”,a precizat Carmen Dorobat.
Publicitate