Halloween – Festivalul fantomelor. Sarbatoarea lunii octombrie

Halloween se sarbatoreste in noaptea de 31 octombrie catre 1 noiembrie, in care se spune ca putem vedea “figuri inspaimantatoare” care se plimba pe strazi. Este o sarbatoare pentru care casele, gradinile sunt decorate in culorile toamnei. De altfel, festivalul horror nu vine din SUA, asa cum cred majoritatea oamenilor ci isi are originea din  Europa. Cum a aparut si de unde si-a luat numele aceasta sarbatoare? De ce sculptezi grimase infioratoare din capetele de dovleac la Halloween?- toate aceste raspunsuri le vei gasi in urmatorul articol.

Halloween-ul se intoarce probabil la o traditie a vechilor celti, care cu multe secole in urma au trait in Irlanda, Scotia si alte zone ale Europei. Celti, sarbatoreau  un fel de traditie pentru morti numit „Samhain” – care inseamna „sfarsitul verii”. Aceasta a fost initial sarbatorita in noaptea celei de-a unsprezecea luni pline a anului. Conform calendarului celtic, acesta era inceputul iernii. In noaptea aceea, celtii isi luau ramas bun de la vara si incepea anotimpul iernii.

Pe atunci se credea ca vara era vremea vietii si iarna era vremea mortii. Potrivit celtilor, aceste doua lumi s-au intalnit in noaptea de Samhain. Familiile au oferit apoi stramosilor lor decedati mancaruri fastuoase, care erau consumate simbolic impreuna. De exemplu, in Mexic, “Ziua mortilor”, se sarbatoreste de 1 noiembrie , intr-un mod foarte asemanator: familiile merg la cimitir cu mancaruri traditionale, se aseaza in jurul mormintelor rudelor lor decedate si sarbatoresc impreuna.

Vechii celti aveau o cu totul alta era. Calendarul gregorian a fost introdus abia mult mai tarziu si sarbatoarea mortilor a fost stabilita la o data fixa. De atunci, descendentii celtilor au sarbatorit-o in fiecare an in noaptea de 31 octombrie pana la 1 noiembrie. Samhain este sarbatorit si astazi in asa-numitul „neo-paganism”, adica miscari religioase care sunt modelate de vechile culturi precrestine precum cele celtice.

Publicitate

Pentru multi dintre celti, obiceiul s-a schimbat de-a lungul secolelor. Treptat, oamenii s-au temut din ce in ce mai mult de moarte,iar incet incet a aparut ritualul de a se imbraca cat mai infricosator posibil. S-a crezut ca moartea, care era deosebit de aproape in acea noapte, ar putea fi inselata in acest fel. Moartea ar trebui sa creada ca oamenii in costume au murit deja si, prin urmare, nu este nevoie sa ii ia cu ea in lumea de Dincolo. Pentru a potoli spiritele, se spune ca oamenii au plasat mici cadouri in fata caselor lor.

Citeste si articolul :   Istoria pomului de Craciun este mai veche decat credeai

De asemenea, se discuta si despre presupusele ritualuri crude ale druizilor, acestia apartinand clasei preotesti a celtilor. In noaptea de Samhain, se spune ca au cerut sacrificii de copii de la familii pentru a potoli spiritele – altfel ar avea o nenorocire grava pentru intreaga familie. Cu toate acestea, nu exista dovezi istorice care sa indice daca acest lucru s-a intamplat cu adevarat. Altii suspecteaza ca astfel de „povesti de groaza” au fost folosite de Biserica pentru a discredita paganii necrestini.

In secolul al XIX-lea, multi irlandezi, descendentii vechilor celti, au emigrat in SUA. Ei si-au luat traditiile cu ei. In Statele Unite ale Americii si Canada, obiceiul „Halloween” s-a schimbat din nou si s-a raspandit in timp. Intre timp, festivalul horror din America de Nord este asociat cu o multime de afaceri, devenid o sarbatoare extrem de comerciala.

Dar cum a aparut numele „Halloween” ?

Pe 1 noiembrie, catolicii sarbatoresc “Ziua Tuturor Sfintilor” de aproximativ 1.100 de ani. In limba engleza, aceasta zi se numeste „All Hallows”. De aceea, seara de 31 octombrie se numește „All Hallows Evening” – in engleza. Abrevierea pentru aceasta este „Halloween”.

in fiecare an, copiii si adultii scot dovleacul,  in masa si sarbatoresc petreceri de Halloween. Copiii se imbraca si merg din casa in casa pentru a primi bomboane de la vecinii lor. Si la noi a inceput aceasta sarbatoare sa  fie cunoscuta incet incet si puteti auzi adesea zicala „Da-i un truc sau o rasfatare”, in noaptea de Hallowean. Daca cineva nu cumpara dulciuri, conform obiceiurilor de Halloween, copiii ii pot speria – dar aceasta ar trebui sa fie doar o farsa inofensiva.

Citeste si articolul :   Cine e Dominic Fritz, germanul care este noul primar al Timisoarei: "Am crescut la sat..."

Festivalul de Halloween de astazi este privit critic din unele parti – pe de o parte datorita afacerii uriase care se face cu acesta iar pe de alta parte, Biserica crestina critica in special faptul ca „Festivalul fantomelor” este glorificat si ca aceasta ocazie este folosita de unii pentru acte si ritualuri „macabre”. Protestantii se plang ca Halloween-ul cade in aceeași zi cu Ziua Reformei. La această data importanta pentru crestinii protestanti, Reforma este sarbatorita de Martin Luther, ceea ce a dus in cele din urma la impartirea crestinismului in diferite confesiuni.

Acum, singura intrebare ramasa este despre ce sunt dovlecii goi, stralucitori, din care sunt sculptate grimase infioratoare. Acesti dovleci luminosi se numesc Jack-O-Lanterns („Jack-O’-Lanterns”). Chiar si astazi oamenilor din Irlanda le place sa-si spuna reciproc legenda groaznica a lui Jack O., despre care se spune ca a fost un ticalos viclean in timpul vietii sale.

In noaptea dinaintea “Zilei Tuturor Sfintilor”, se spune ca Jack O. l-a suparat pe diavolul care era pe tocuri. Il prinsese – si diavolul i-a promis lui Jack ca, daca Jack il va elibera, il va lasa singur in urmatorii zece ani. Zece ani mai tarziu, diavolul a venit din nou in noaptea dinaintea “Zilei Tuturor Sfintilor”, sa-l ia pe Jack O. ca o „ultima masa”. Jack O. a cerut un mar pe care diavolul sa-l aleagă pentru el si astfel l-a atras pe diavol in copac, a sculptat o cruce in trunchiul copacului si Diavolul nu a mai coborat niciodata fiind  prins in copac. In situatia sa făra speranta, a trebuit sa-i promita lui Jack O. , ca sufletul sau nu va merge in iad dupa moartea sa.

Citeste si articolul :   Nadia Comaneci, mesaj pentru tanara generatie

Cand Jack O. a murit cativa ani mai tarziu, el aștepta deja cu nerabdare paradisul, dar nu a fost lasat in cer din cauza vietii sale pacatoase, dar el nu putea merge nici in iad, astfel Jack O. a trebuit sa mearga prin aceasta lume ca un strigoi singuratic. Din mila, diavolul i-a dat o bucata de carbune de la focul iadului pentru a-l duce pe calea singuratică. Jack O.,  a pus-o intr-o sfecla scobita, ca sa nu se arda.

Traditia a aparut de a sculpta felinare din sfecla pentru „festivalul mortilor”. Din aceasta s-a dezvoltat treptat obiceiul de a scobi capetele de dovleac si de a le transforma in grimase infioratoare. Traditia de Halloween s-a raspandit in toata America de Nord. Planta este deosebit de potrivita – in special dovleacul de iarna cu coaja tare, care se recolteaza de la mijlocul lunii septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie, exact la „ora de Halloween”.

Capetele de dovleac scobite, „Jack-O-Lanterns”, au facut parte din sarbatoarea de  Halloween de atunci. Acum exista chiar si o varietate speciala numita „Jack-O’-Lantern”. Chipul de dovleac are sarcina de a tine spiritele rele departe de casa. Prin urmare, ar trebui sa para cat mai inspaimantator posibil.

Abia in anii 1980, Halloween-ul a „revarsat” din SUA inapoi in tarile europene unde a fost creat initial. De atunci, aici s-au gasit din ce in ce mai multi oameni in fiecare an care scot dovleceii toamna, se imbraca straniu, pregatesc feluri de mâncare infioratoare si sarbatoresc petreceri infricosatoare pe 31 octombrie.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.