Fostul presedinte francez François Hollande sugereaza ca Turcia ar trebui exclusa din NATO

Fostul presedinte francez François Hollande a sugerat, miercuri, ca Turcia ar trebui exclusa din Alianta Nord-Atlantica, din cauza “comportamentului agresiv” al Administratiei Recep Tayyip Erdogan fata de tari aliate.

“Comportamentul agresiv al Turciei ridica problema prezentei acestei tari in Alianta Nord-Atlantica. Aceasta problema nu mai poate fi ignorata”, a declarat François Hollande intr-un interviu acordat FranceInfo.

“Presedintele Recep Tayyip Erdogan a gresit. Este foarte grav sa il insulti nu doar pe presedintele Frantei, ci un aliat. Noi nu ne amintim suficient un lucru: Turcia si Franta sunt membre ale aceleiasi aliante, NATO. In Siria, Turcia are un comportament inacceptabil, generand conflicte care pot incuraja reaparitia organizatiilor teroriste”, a subliniat François Hollande.

Fostul presedinte al Frantei a catalogat drept “inacceptabil” si comportamentul Turciei in conflictele din Nagorno-Karabah si din Libia. “Este vorba de politici agresive ale Turciei fata de tari aliate, ceea ce incurajeaza conflictele armate la portile Europei. Intrebarea este, de fapt, ce cauta Franta si Turcia in aceeasi alianta”, a insistat François Hollande.

Relatiile dintre Franta si Turcia sunt tensionate din cauza crizelor din Siria, Libia, estul Marii Mediterane si din Nagorno-Karabah.

Sambata, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca omologul sau din Franta, Emmanuel Macron, “are nevoie de tratament la nivel mental”, pentru ca a sustinut publicarea caricaturilor cu Profetul Mahomed in numele libertatii de expresie. Samuel Paty, profesor de Istorie, Geografie si Educatie Civica la un liceu, a fost asasinat pe 16 octombrie la periferia Parisului de un militant islamist, Abdoullakh Anzorov, impuscat mortal ulterior de politie. Profesorul a fost victima atacului islamist deoarece le-ar fi aratat elevilor caricaturi cu Profetul Mahomed, pentru a le oferi un exemplu despre libertatea de exprimare. Autoritatile franceze considera asasinatul atac islamist.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.