Patrunjelul si puterile sale miraculoase pentru sanatate

Pentru majoritatea oamenilor, patrunjelul este „doar” o planta gustoasa folosita la mancaruri, salate, etc. Exista puteri de vindecare extraordinare in aceasta “bomba” cu substante vitale verzi.

Patrunjelul nu este doar delicios dar este si extrem de sanatos. Fiind un furnizor important de substante nutritive precum vitaminele A, B, C, E, acid folic si fier, planta robusta cu aroma sa tipica este o parte indispensabila in bucatarie.

Vechii romani si greci stiau despre asta inca de acum 2000 de ani in urma. Prin urmare, au vazut planta mai putin ca un condiment si mai mult ca un medicament eficient impotriva numeroaselor afectiuni. De altfel, le datoram faptul ca patrunjelul a ajuns in Europa.

Una dintre puterile sale remarcabile este aceea de a neutraliza substantele toxice din fum. Acest lucru se datoreaza in principal uleiurilor esentiale unice precum miristicina si apiol, fara de care patrunjelul nu ar avea gust de patrunjel. S-a dovedit ca face ca o parte din fumul de tigara sa fie putin mai inofensiv si, pe deasupra, atenueaza dorinta de a aprinde o alta tigara.

Fumatorii, in special, ar trebui sa aiba curaj si sa consume ceva mai mult patrunjel in plus fata de o persoana nefumatoare. In general, multi antioxidanti protejeaza impotriva cresterii necontrolate a celulelor, in special pe plamani, cel putin atunci cand vine vorba de prevenirea cancerului.

Patrunjelul  si benefiiciile lui uimitoare asupra sanatatii organismului

Efectul de drenaj asigura ca tractul urinar sa fie curatat corespunzator. Acest lucru previne pietrele la rinichi si vezica si elimina toxinele si bacteriile. In acelasi timp, patrunjelul favorizeaza formarea sangelui, intareste inima si ajuta la eliberarea colesterolului din vene si la absorbtia mai buna a substantelor nutritive. Acest lucru are, desigur, un efect revigorant asupra organismului si, prin urmare, si asupra organelor genitale. Efectul usor afrodisiac se observa atat la barbati, cat si la femei.

Grecii antici nu, numai ca erau confortabili cu aceasta proprietate dar se spune ca razboinicilor le era strict interzis sa manance patrunjel, astfel incat sa nu fie distrasi de “fluturi în stomac”,  in timpul luptelor lor.

Citeste si articolul :   Curatarea cabinei de dus cu remedii casnice

La femei, patrunjelul are proprietatea suplimentara de a ameliora crampele menstruale. In Evul Mediu, semintele au fost folosite si pentru a induce nasterea, deoarece apiolul pe care il contin a favorizat contractia uterina. Prin urmare, medicii recomanda femeilor insarcinate sa nu consume patrunjel in cantitati mari, deoarece poate provoca avorturi spontane.

Patrunjelul este starterul perfect in primavara. Pe de o parte, indeparteaza oboseala si ne ofera energie proaspata; pe de alta parte, ajuta la astenia de primavera.De exemplu, acum este cel mai bun moment pentru a incepe un regim de detoxifiere.

Fiind „planta buna la toate”, patrunjelul are si mai multe de oferit. Proaspat mestecat, indeparteaza respiratia urat mirositoare in doar cateva secunde, de asemenea amelioreaza intepaturile de tantari. Patrunjelul infrumuseteaza pielea, previne guta si reumatismul, ajuta la tuse si raguseala si regleaza digestia.

Asa ca este timpul sa eliberam patrunjelul de existenta sa ca element decorativ pe marginea farfuriei si sa-l consideram ca o parte gustoasa a dulapului cu medicamente. Cel mai bun dintre toate este aceea ca poti sa ai mereu patrunjel proaspat la tine acasa fie pe balcon sau in gradina, deoarece cresterea lui este extrem de usoara.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.