Atacul de cord este inca principala cauza de deces in aceasta tara. Unul dintre motivele pentru aceasta este ca poate fi declansat de multi factori – inclusiv de stresul emotional.
Este bine cunoscut faptul ca suferintele fizice, cum ar fi obezitatea sau hipertensiunea arteriala, afecteaza inima, dar si situatiile stresante pot afecta rapid circulatia. Un atac de cord datorat stresului nu este atat de rar – mai ales in ultima perioada, afectand chiar si persoanele sanatoase. Iar in astfel de cazuri factorul cel mai mare este stresul emotional.
Atac de cord datorat stresului
Emotiile negative sunt in special o povara asupra inimii. Daca oamenii sunt expusi stresului psihologic, nivelul de stres creste, si acesta la randul sau, afecteaza inima si circulatia – si aparent mai ales atunci cand stresul apare din probleme interpersonale.
Drept urmare, stresul psihologic ridicat creste riscul de infarct miocardic – nu numai la pacientii care sufera deja de boli coronariene, ci si la persoanele sanatoase anterior ale caror artere coronare nu erau inca afectate.
Problemele interpersonale cresc riscul
Este deosebit de remarcabil faptul ca mai ales stresul emotional poate declansa un atac de cord legat de stres daca provine din probleme in relatiile interumane.
Reactie la stres: corpul in alerta
Cand cineva este expus unui stres emotional puternic, in organism se intampla urmatoarele: hormonii de stres sunt eliberati, sistemul nervos simpatic este activat. Aceasta creste debitul cardiac, muschiul inimii are nevoie de mai mult oxigen, iar bataile inimii accelereaza. La randul sau, aceasta pune o presiune enorma atat pe muschiul inimii, cat si pe vasele de sange. Ca urmare a situatiei stresante, vasele se constrang si tensiunea arteriala creste.
Declansatorul tipic de atac de cord
In mod normal, un atac de cord apare in sens clasic atunci cand arterele coronare sunt deja atacate si un cheag blocheaza o artera coronara. Acest tip se numește „atac de cord de tip 1”. Dar medicii nu pot gasi blocaje in arterele coronare in 20-30 % din toate atacurile de cord. Atacul cardiac apare atunci cand din faptul ca inima este insuficient alimentata cu oxigen, deoarece circulatia sangelui este insuficienta. Simptomele acestui „atac de cord de tip 2”, care include si un atac de cord cauzat de stres, sunt, totusi, identice cu atacul de cord clasic.
Inima franta: in special femeile aflate in postmenopauza
Sindromul de inima franta, cunoscut si sub numele de sindrom Tako Tsubo sau cardiomiopatie de stres, apare rar, dar apare mai ales la femeile care tocmai au trecut de menopauza. Deci, atentie la simptomele menopauzei.
Un atac de cord cauzat de stres (emotional) trebuie tratat in acelasi mod ca un atac de cord clasic. In plus, nu este mai putin periculos.
Publicitate