Vrei sa coci, dar nu ai drojdie in casa? Desigur, nu poti face singur agentul de dospire cu aceasta reteta dar te poti asigura ai vei avea mereu drojdie proaspata (si de casa).
Uneori, vremurile grele necesita, de asemenea, masuri neobisnuite – aceasta include gandul de a face singuri drojdia. De regula, acest lucru nu este de fapt necesar: drojdia este disponibila in diferite soiuri in supermarket-uri. Anul 2020 a aratat, de asemenea, ca uneori totul se desfasoara diferit decat credeai – si nu poti cumpara intotdeauna tot ce vrei si trebuie sa te adaptezi. Daca nu poti obtine agentul de dospire in alt mod – indiferent de motive, uite cum poti sa il prepari, ai nevoie doar de 3 ingrediente si putina rabdare.
Dar mai intai: ce este exact drojdia? Cand vorbim despre drojdie, ne referim la microorganisme mici care descompun anumiti nutrienti precum zaharul in alcool si dioxid de carbon. Drojdiile sunt de fapt organisme vii – dar din moment ce nu au un sistem nervos central si, prin urmare, nu simt durere si nu apartin regnului animal, drojdiile sunt vegane.
Una peste alta, nu exista asa ceva ca „o singura drojdie” – mai degraba, exista multe tulpini de drojdie diferite. Una dintre ele: Saccharomyces cerevisiae – cunoscuta si sub numele de drojdie de brutar si bere. Drojdiile apar in mod natural, in special pe majoritatea tipurilor de fructe. Tocmai de aici putem incepe daca vrem sa facem singuri drojdie. AI nevoie doar de trei ingrediente:
500 ml apa calduta
1 lingura de zahar
2 bucati de fructe uscate (de ex. Curmale, caise uscate sau prune uscate)
De asemenea mai ai nevoie de un borcan (capacitate 500 ml). Un recipient ingust, sigilabil, este ideal, astfel incat sa existe doar o cantitate mica de suprafata a apei susceptibila la bacterii.
Fructele uscate au o suprafata special, moale. Aceasta ofera terenul ideal de reproducere pentru drojdie. Zaharul ofera drojdiei hrana de care are nevoie.
Mai intai umpli borcanul cu apa calduta. Adauga zaharul, inchide recipientul si agita bine totul. Zaharul trebuie sa se dizolve complet in apa. Pune cele 2 bucati de fructe uscate in apa si inchide din nou recipientul. Aseaza recipientul intr-un loc cald. Intre 25 si 35 de grade sunt ideale, deci ideal in imediata apropiere a unui incalzitor. Agita bine recipientul inchis in fiecare dimineata si seara. Apoi deschide scurt capacul, astfel incat gazele care s-au format sa poata fi eliberate. Dupa aproximativ cinci pana la zece zile din aceasta procedura, „drojdia salbatica” de casa este gata de utilizare.
Durata exacta este dificil de determinat fara a privi procesul in sine, deoarece depinde de o serie de factori, inclusiv de temperatura exacta. Poti recunoaste drojdia finita prin faptul ca a preluat mirosul tipic de drojdie; ca drojdia de culoare deschisa s-a asezat pe fundul vasului si ca multe bule mici se ridica in apa in borcan. Cu toate acestea, daca apa miroase urat sau chiar s-a instalat mucegaiul, atunci mai bine pui drojdia din nou si repeti procesul.
Drojdia realizata in casa are putine in comun cu drojdia pe care o poti cumpara in supermarket sub forma de cub sau uscata. De aceea sunt cateva lucruri de retinut daca intentionezi sa folosesti propria drojdie la coacere:
agita bine apa de drojdie in recipientul inchis inainte de utilizare;
scoate fructele uscate;
inlocuieste cantitatea de drojdie din reteta cu o cantitate adecvata de apa de drojdie;
drojdia de casa are mai putina putere de conducere decat drojdia fabricata comercial. Ar trebui sa lasi aluatul pregatit sa careasca corespunzator;
Sfat: depozitat in frigider fara fructe uscate, apa de drojdie va dura aproximativ una pana la doua saptamani, deoarece drojdiile nu sunt active la racire.
Publicitate