Raed Arafat, averizeaza: Suntem in ceasul al 12-lea.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat ca cea mai mare problema cu care se va confrunta sistemul de sanatate in urmatoarea perioada va fi cea a resursei umane, nu cea a aparaturii.

„Impactul pe resursa umana, o oboseala in plus, o suprasolicitare, acesta este momentul in care suntem. Cred ca in urmatoarele patru-sase saptamani cam asta va fi situatia si poate va fi si mai greu in urmatoarele zile”, a avertizat Raed Arafat.

„Nu suntem singuri. Nici nu suntem la topul topurilor tarilor afectate. Din pacate, avem tari prietene – Belgia, Olanda, Franta – toate sunt cu un impact major asupra lor acum. Din Belgia stiu ca s-au transferat bolnavi in Olanda. Acum Olanda are si ea discutii unde transfera si cum face, toate tarile respective trateaza aceasta problema ca o situatie de suprasolicitare, o „catastrofa”, unde solicitarile sunt mult mai mari decat posibilitatile si atunci toate tarile gasesc solutii in acest sens si se adapteaza si aceasta adaptare este prin transfer, prin realocare de paturi, prin reducerea activitatii elective, prin suplimentarea paturilor in anumite zone, deci acesta este modul de lucru peste tot”, a mai spus Raed Arafat.

“Cea mai mare problema va fi cea a resursei umane”

Publicitate

„Si ce ma bucura azi e ca la nivelul Curtii Constitutionale plangerea Avocatului Poporului a fost respinsa, pentru ca era cat pe ce sa pierdem si posibilitatea detasarii cadrelor medicale, care ne-ar fi introdus intr-o situatie extrem de dificila in gestionarea crizei. Prin respingerea plangerii de catre CCR, am ramas cu institutia detasarii, deci putem detasa mai departe in baza legii 136”, a mentionat Arafat.

Citeste si articolul :   Ultima ora: Ce trebuie sa faci in autoizolare si ce trebuie sa ai in casa.

Ce inseamna medicina de dezastre

„Medicina de dezastre inseamna sa dai sansa cea mai mare la cel mai mare numar de pacienti pentru a le salva viata, ceea ce inseamna ca in momentul in care o persoana nu mai are nicio sansa, din punct de vedere medical o asisti, o tratezi paliativ, dar nu pui resurse suplimentare, daca n-ai resurse”, a seclarat seful DSU.

„Vom veni cu o solutie, bineinteles, pentru cresterea resursei umane, urmeaza sa anuntam care va fi solutia imediata”, a promis Raed Arafat.

Publicitate

„Cu cat creste numarul imbolnavirilor, cu cat presiunea este mai mare, la un moment dat, oricat crestem numarul locurilor si numarul ventilatoarelor si numarul spatiilor, resursa umana devine cel mai important factor in ecuatia respectiva. Exista o limita a resursei umane. Da, putem sa o intindem pana la un nivel, dar poate sa fie o limita pe care sa nu mai putem sa o depasim”, a avertizat Arafat.

„Incercam sa gasim toate solutiile posibile, in speranta ca reusim sa atingem platoul si sa incepem sa coboram”

Citeste si articolul :   Record absolut de cazuri de Covid: Peste 34.000, in ultimele 24 de ore si 94 de decese

„Iar aici revine un rol tuturor: sa respecte regulile pe care noi le repetam de atata timp si sa le respecte si cand nu-i vede nimeni, acasa, sa nu avem petreceri, pe ascunselea, in apartamente, pentru ca nu fac decat sa agraveze situatia. E munca de echipa, e un efort comun, sa nu-i mai ascultam pe cei care isi bat joc de aceste recomandari si de aceste actiuni, pentru ca suntem la ceasul al 12-lea acum: fie oprim situatia si incepem sa avem curba descendenta peste un timp, fie vom vedea ca situatia continua spre agravare si atunci vom face fata atat cat putem”, a mentionat Raed Arafat.

“S-ar putea sa se ia astfel de decizii pe zone”

„Avem inca in stocuri – prin eforturile si alocarea de fonduri care s-a facut – ventilatoare, materiale, echipamente, monitoare, injectomate. Putem suplimenta inca cel putin vreo 200 – 200 si ceva de paturi si inca, dupa ce se va mai livra, inca 200 de paturi, deci inca 400 de paturi de terapie intensiva, in urmatoarea perioada, pe materialele si echipamentele pe care le avem. Dar, inca o data spun, acest lucru depinde foarte mult si de resursa umana pentru care incercam sa gasim solutii si una din solutii, la un moment dat – blamata in prima faza a pandemiei – este reducerea activitatii elective, cel putin pe alocuri, pentru a permite concentrarea pe pacientii COVID care necesita terapie intensiva. S-ar putea sa se ia astfel de decizii pe zone, pe locatii, pe capacitatile care exista”, a declarat secretarul de stat.

Citeste si articolul :   Bilant COVID 12 ianuarie: 8.600 de cazuri noi COVID si 44 decese

„Ce e important si ce trebuie sa stie populatia este ca exista un efort major pentru a face fata, ca sa nu ajungem la situatia in care sa fim depasiti”, a mai spus Raed Arafat.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.