Raed Arafat spune adevarul despre numarul persoanelor infectate cu noul coronavirus

Romania se afla intr-o situatie foarte grea din cauza numarului mare de cazuri noi de coronavirus. Din aceasta cauza, Capitala a trecut in scenariul rosu, ceea ce implica noi restrictii si reguli. Astfel, masca a devenit obligatorie in toate spatiile publice inchise si deschise, iar restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele si salile de jocuri de noroc vor fi inchise pentru urmatoarele 14 zile. De asemenea, scolile trec in scenariul rosu, iar cursurile se vor tine online.

Dupa luarea acestor hotarari, Raed Arafat, seful DSU, a afirmat ca numarul real al persoanelor infectate cu noul coronavirus este mult mai mare,aproximativ 5% din populatia Romaniei.

Raed Arafat, Secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne

„Intotdeauna, cazurile care sunt testate pozitiv sunt mai putine decat cazurile generale, din cauza asta se pun reguli. Daca noi am fi siguri ca cei pe care ii testam sunt singurii care sunt pozitivi, n-am mai purta masca, n-am mai lua masuri de prevenire, de restrictie. In unele zone e clar ca avem persoane care sunt pozitive, contagioase, asimptomatice, care poate nici ele nu stiu ca sunt contagioase, pentru asta va cerem sa purtati masca. Nu pot sa va spun o estimare, care e diferenta, aici colegii din epidemiologie pot sa faca anumite calcule. La un moment dat, Ministerul Sanatatii a dat prevalenta pe partea de anticorpi de 4,5-5%. Daca e asa, inseamna ca aproximativ 5% din populatia Romaniei a fost deja expusa virusului si a fost infectata, dar nu a stiut de acest lucru. Au crezut ca e o raceala simpla, au crezut ca le curge nasul si au tusit un pic si au crezut ca nu e o problema. Sau a aparut febra pe o durata scurta, dar ei au fost infectati si probabil unii dintre ei au infectat pe altii, daca nu au respectat regulile de prevenire. Observam acum ca valul doi nu va fi unul usor si nu va fi unul care trece rapid”, a declarat Raed Arafat.

Autor