Moment istoric. Papa Francisc, declaratie revolutionara: Parteneriat civil pentru persoanele de acelasi fel. „Sunt copiii Domnului si au dreptul la familie”

Papa Francisc a anuntat ca sustine parteneriatul civil intre persoanele de acelasi sex, contrar pozitiei oficiale a Vaticanului. Predecesorii sau nu au fost de acord cu acest parteneriat, transmite Agentia Catolica de Stiri (Catholic News Agency) care citeaza un documentar difuzat pentru prima oara miercuri, la Roma.

„Homosexualii au dreptul sa fie parte a unei familii. Ei sunt copiii lui Dumnezeu si au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui sa fie alungat sau sa fie facut sa sufere din aceasta cauza”, a mentionat Papa Francisc in acest documentar.

Papa a spus apoi, clar, ca se refera la implementarea prin lege a parteneriatului civil: „Trebuie sa cream o lege a parteneriatului civil. In acest fel, ei vor avea protectia legii. Eu m-am implicat in sustinerea unor astfel de legi”.

Papa a discutat despre parteneriatul civil in documentarul „Francesco”, care a avut premiera in 21 octombrie, ca parte a Festivalului de Film de la Roma. Documentarul prezinta abordarea Papei in legatura cu mai multe probleme sociale importante – in vorbele Suveranului Pontif, problemele „celor care se afla la periferiile existentiale” – migranti, refugiati, saraci, dar si probleme precum rolul femeilor in societate, dar si atitudinea catolicilor asupra celor care se identifica ca membri ai comunitatii LGBT.

Apelul direct al papei pentru legile uniunii civile reprezinta o schimbare din perspectiva predecesorilor sai si din propriile pozitii mai circumspecte asupra uniunilor civile din trecut.

In 2010, in timp ce era arhiepiscop de Buenos Aires, Papa Francisc s-a opus eforturilor de legalizare a casatoriei intre persoane de acelasi sex.

Biroul de presa al Vaticanului nu a raspuns la intrebarile CNA cu privire la remarcile papei din film.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.