S-a decis! Ce restrictii se aplica in Capitala

Capitala intra in scenariul rosu dupa ce a fost depasit pragul de 3 cazuri de COVID la mia de locuitori. In acest context, scolile, restaurantele, teatrele si cinematografele se vor inchide. Iar masca de protectie devine obligatorie peste tot, inclusiv in spatiile publice deschise.

Toate deciziile au fost luate la intrunirea Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta (CMSU). S-a hotarat ca incepand cu ora zero din data de 20 octombrie 2020 sa fie suspendata activitatea didactica pentru toate institutiile si unitatile de invatamant din Bucuresti, inclusiv crese si universitati.

”Ne referim la activitatea didactica fata in fata. A fost interzisa activitatea in cinematografe, sali de spectacole, evident. S-a instituit obligatia purtarii mastii in toate spatiile publice. Ne referim si la copii care au implinit varsta de 5 ani.” – a declarat Mariana Tipisca, purtator de cuvant al Prefecturii Capitalei.

De asemenea, a fost interzisa activitatea operatorilor economici, cei care desfasoara activitatea de preparare si comercializare in restaurante in interior.

In schimb, acestia isi pot desfasura activitatea in exterior, adica pe terase.

”La fel, este permisa activitatea operatorilor economici in interior, pentru clientii cazati in pensiuni, in hoteluri” – a mai spus Tipisca.

Restrictii se aplica si salilor de jocuri de noroc, deci, se vor inchide.

Restrictiile privind scolile vor fi in vigoare pentru urmatoarele doua saptamani, a anuntat Ludovic Orban, chiar daca, in aceasta perioada, rata de incidenta va scadea.

Spitalul Colentina din Bucuresti va deveni spital COVID.

Premierul a precizat, ca dupa cele 14 zile, se va face o evaluare, iar in cazul in care indicele de referinta in cazul imbolnavirilor cu noul coronavirus scade sub 3 la mia de locuitori, activitatile restrictionate se vor relua.

“Se va face evaluarea, tot in acelasi mod, a numarului de cazuri pe ultimele 14 zile, pentru ca din aceasta cauza se instituie pe o perioada de 14 zile, acest set de masuri aferente depasirii indicelui de 3 la mie si in cazul in care indicele cade sub 3 la mie, automat se reiau activitatile care au fost sub restrictie cat timp indicele a fost de 3 la mie. Nu am considerat ca se poate relua activitatea intr-un timp mai scurt de 14 zile. (…) Am considerat ca trebuie sa curga un interval de 14 zile pentru ca toate aceste masuri sa dea efecte in ceea ce priveste oprirea raspandirii virusului”, a declarat Orban.

Citeste si articolul :   Restrictii noi in Italia

Invatamant online in scenariul rosu

In scenariul rosu, niciun copil nu va mai merge la scoala sau la gradinita. Lectiile se vor face exclusiv online.

Monica Anisie il contrazice pe prefectul Capitalei

”Cred ca a fost o neintelegere. Prevederile legale sunt clare, Si in judete, deciziile au fost luate de comitetele judetene pentru situatii de urgenta. Mai avem si alte localitati in scenariul rosu in care a fost urmata aceeasi procedura”, a declarat ministrul Educatiei.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.