Declinul habitatelor si al speciilor protejate continua

Declinul habitatelor si al speciilor protejate continua, fiind cauzat in principal de agricultura intensiva, de urbanizare, de activitatile forestiere nesustenabile si de modificarile aduse habitatelor de apa dulce, arata Comisia Europeana.

Potrivit unui comunicat al CE, habitatele sunt afectate, de asemenea, de poluarea aerului, a apei si a solului, precum si de schimbarile climatice, de exploatarea excesiva a animalelor prin recoltarea ilegala si activitati de vanatoare si de pescuit nesustenabile.

Daca nu este remediat, acest declin va duce in mod inevitabil la eroziunea continua a biodiversitatii noastre si a serviciilor vitale pe care aceasta le ofera, punand in pericol sanatatea si prosperitatea umana, transmit reprezentantii Comisiei Europene, care citeaza un raport privind starea naturii.

„In ceea ce priveste speciile, se inregistreaza in continuare un declin al pasarilor care sunt in stransa legatura cu agricultura, iar cel mai mare procent de specii aflate intr-o stare de conservare precara (38 %) se inregistreaza in randul pestilor de apa dulce, in principal din cauza modificarilor aduse corpurilor de apa si debitului apei, precum si din cauza instalatiilor hidroelectrice. In ceea ce priveste habitatele, doar 15 % dintre acestea sunt in stare buna. Refacerea turbariilor si a altor zone umede poate sa genereze beneficii pentru natura, dar si sa contribuie in mod semnificativ la combaterea schimbarilor climatice, oferind sanse de angajare in zonele rurale si periferice”, se arata in comunicat.

Conform raportului, masurile luate pana acum dau rezultate. Rasul iberic, renul de padure si vidra, care au beneficiat fiecare de proiecte majore de conservare, se refac in prezent. „Initiativele din cadrul programului LIFE al UE, programele de agromediu specifice din cadrul politicii agricole comune si reteaua Natura 2000, cu cele 27 000 de situri ale sale, continua sa aiba o influenta pozitiva, insa trebuie extinse in mod considerabil”, se mai arata in comunicat.

„Aceasta evaluare privind starea naturii este cel mai complet bilant de sanatate al naturii efectuat vreodata in UE. Evaluarea arata, din nou, foarte clar ca pierdem sistemul nostru vital de sustinere a vietii. In UE, 81 % din habitatele protejate se afla intr-o stare inadecvata. Trebuie sa punem de urgenta in practica angajamentele asumate in cadrul noii Strategii a UE privind biodiversitatea pentru a inversa acest declin, in beneficiul naturii, al oamenilor, al climei si al economiei”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane si pescuit.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 2.019 de cazuri noi si 172 decese

Raportul prezinta o analiza a datelor privind starea si tendintele tuturor speciilor de pasari salbatice prezente in UE (460 de specii), ale celor 233 de tipuri de habitate si ale celor aproape 1 400 de alte plante si animale salbatice de interes european.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.