Ce este narcisismul malign

Tulburarea de personalitate narcisista a devenit sinonima cu stereotipuri denigratoare peiorative care picteaza pe toti cei diagnosticati impreuna cu altii cu grade diferite de narcisism ca oameni monstruosi fara valoare. Rareori, in viata, este suma totala a oricarei fiinte umane cu o tulburare de personalitate sau nu e atat de simpla.

Tulburarea de personalitate narcisista (NPD) este izolanta, lipsita de drept, dureroasa pentru cei diagnosticati cu ea si adesea si pentru cei care ii cunosc. Trebuie facute distinctii intre cei care au NPD, deoarece nu fiecare persoana cu NPD este la fel. Chiar si cu probleme de baza similare variaza modul in care narcisismul individual se manifesta in relatiile sale.

In timp ce exista un singur diagnostic oficial pentru narcisisti, exista diferite tipuri de narcisisti, iar narcisismul vine in diferite grade de severitate, inclusiv narcisisti grandiosi, care necesita o lauda si o atentie excesive si narcisisti vulnerabili, care tind sa aiba multa anxietate si au nevoie de multa atentie de sustinere.

Printre variantele narcisismului, narcisistii maligni sunt de departe cei mai daunatori. Acest subset contine trasaturile generale ale NPD, inclusiv egocentricitatea regulata, dar si unele trasaturi antisociale si chiar o dunga sadica, precum si un slab sentiment de sine si lipsa de empatie. Exista adesea o paranoia implicata si in narcisismul malign.

Unii experti vad putina diferenta intre narcisisti maligni si psihopati prin faptul ca ambii au un comportament antisocial si empatie scazuta.

Celor ce au aceasta tulburare, nu le lipseste empatia in modul in care credem de obicei – le lipseste compasiunea, remuscarile si regretul.

Tindem sa confundam emotiile precum compasiunea cu empatia, dar asa cum am mentionat mai sus, o persoana poate intelege ceea ce o alta persoana simte, gandeste si traieste fara sa simta emotiile umane care merg impreuna cu ea.

Tocmai de aceea, lipsa de empatie a narcisistului este o farsa – si una periculoasa.

Lipsa ideii de empatie implica faptul ca comportamentul lor abuziv este complet neintentionat.

In realitate, este extrem de manipulator si extrem de intentionat.

De asemenea, este important sa identificati ce vrea narcisistul de la dvs. Ar putea fi orice, inclusiv bani, treburile casnice, ingrijirea copiilor sau orice obligatii pe care narcisistul le considera denigratoare si trebuie aruncate asupra cuiva.

In alte cazuri, narcisistul si-ar putea dori doar un sac de box in care sa dea, vina pentru problemele lor sau sa dezlantuie abuzul lor emotional (si uneori fizic).
Semnele si simptomele tulburarii de personalitate narcisista precum si severitatea simptomelor variaza. Ele pot fi urmatoarele:

Citeste si articolul :   8 obiceiuri care te vor face sa te simti mult mai fericit

⦁ Preocuparea de fantezii despre frumusete, stralucire, succes si putere
⦁ Nu se poate descurca cu critica.
⦁ Tendinta de a dauna daca se simt neglijati

⦁ Probabil sa profite de ceilalti pentru a obtine ceea ce vor
⦁ Asteptarea de a fi tratat ca superior
⦁ Sa nu ai remuscari pentru ranirea altora si nici un interes in a-ti cere scuze decat daca le aduce beneficii

⦁ Avand o atitudine de a merita tot ce este mai bun
⦁ Tendinta de a monopoliza conversatiile si / sau de a-i maltrata pe cei pe care ii percep ca fiind inferiori
⦁ Insecuritate ascunsa si simt slab al sinelui

⦁ Tendinta de a da vina pe altii pentru propriul lor comportament rau

Indivizii cu aceasta tulburare de personalitate, desi sunt adesea descrisi ca blocati pe ei insisi sau ca plini de ei insisi, sunt cu adevarat pierduti pentru ei insisi. Spre deosebire de cei ce sufera de tulburare bipolara care nu au niciun simt al unui sine cunoscut real si a caror rana este centrata pe abandon- cei cu NPD experimenteaza o suprimare emotionala intr-un stadiu mai devreme al dezvoltarii timpurii a copilariei decat cei cu bipolaritate, ce rezulta intr-o imagine a unui sine tinut la perfectiune intr-un mod care exclude realitatea durerii narcisistului. Orice lucru care contrazice imaginea perfectiunii ameninta supravietuirea sa psihologica si este mult prea dureros si amenintator pentru a recunoaste.

Citeste si articolul :   Semne ca te intalnesti cu un narcisist

A fi in preajma a unui narcisist poate fi foarte dureros si frustrant. Relatiile cu cei mai multi cu NPD nu sunt, de obicei, foarte satisfacatoare sau plina de satisfactii, emotional, pentru cei care sunt fara tulburari de personalitate.

Majoritatea oamenilor care au avut sau au o relatie cu cineva de acest gen, se simt foarte singuri si adesea invizibili,pentru ca cei ce sufera de narcisism malign, nu sunt disponibili din punct de vedere emotional si acesta este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie sa le acceptati.

Publicitate

Autor