Alexandru Rafila a declarat ca tatal sau a lucrat la Arad in aparatul Securitatii, pana in 1949. Profesorul spune ca foarte multe dintre informatiile aparute in spatiul public nu sunt adevarate si considera ca este un atac politic pentru ca a decis sa candideze la alegerile parlamentare din partea PSD.
Rafila a mentionat ca este neadevarata acuzatia ca tatal sau ar fi participat la represiunea revoltei unor tarani din Valea Crisului Alb, in vara anului 1949.
„Ma afecteaza, sigur, si emotional, dar nu vad unde este vina mea pentru ca sunt fiul tatalui meu. Mi se pare absolut de nepermis modul in care este prezentat acest lucru. A fost un atac concertat, in mod evident, legat de optiunea politica pe care am avut-o”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.
„Ajungem intr-o situatie paradoxala, eu am mai spus lucru asta: oricine are o intentie buna si incearca sa ajute la clarificarea unor probleme, la imbunatatirea imaginii Parlamentului, la schimbarea mentalitatii ca oamenii merg in Parlament in interesul personal, nu in interesul public, oricine face acest lucru este automat atacat sau se incearca excluderea lui. Eu n-am de ce sa renunt la ceea ce am inceput, nu cred ca a avea o optiune social-democrata este un lucru rusinos. Cred insa ca intoleranta si ceea ce se intampla in momentul de fata, incercarea de a anihila o persoana care are o imagine publica si care ar putea sa aduca procente in aceste alegeri, cred ca este o lipsa de democratie si daca ne vom indrepta in acest sens, tara noastra nu va ajunge niciodata o tara cu adevarat europeana”, a spus Rafila.
A terminat Facultatea de Medicina la 40 de ani
„Da, tatal meu a fost student la Medicina, a terminat al doilea Facultatea de Medicina, in anul 1960. La varsta de 40 de ani. Nu era student cand lucra la Securitate in judetul Arad. A fost student la Bucuresti in perioada 1954-1960. (…) Tatal meu a terminat Facultatea de Medicina in anul 1960, eu m-am nascut in 1961, iar evenimenele la care faceti referinta s-au petrecut in ani 48-49”, a mai spus profesorul.
Tatal profesorului s-a nascut in 1920 in URSS
„A fost exclus din Securitate si a fost dat afara si din Partidul Comunist pentru ca nu era corespunzator sarcinilor pe care trebuia sa le indeplineasca. Probabil in acea perioada erau presiuni mari pentru rezolvarea problemelor legate de colectivizare si faptul ca el nu a putut sa le puna in practica au condus la excluderea lui si din Securitate, si din Partidul Comunist Roman”, a mentionat Alexandru Rafila.
„Eu in acea perioada, pentru ca noi traiam intr-un regim opresiv, am fost destul de intolerant. Pentru ca, va dati seama, si noi intr-un fel eram afectati direct de ceea ce se intamplase in urma cu 30 de ani, ma refer la momentul 1980. El sigur ca a avut momente in care a regretat cu siguranta acel lucru, mai ales ca a fost si el la un moment dat afectat – nu vreau in vreun fel sa il scuz, pentru ca nu exista o astfel de scuza pentru apartenta la o astfel de organizatie”, a spus Alexandru Raflila.
„Filmul respectiv, Memorialul durerii, cu tatal meu nu a fost obiectiv, pentru ca dincolo de lucrurile pe care el le-a facut si cu care eu nu sunt de acord – adica, in mod evident, apartenenta la Securitate in acea perioada, din punctul meu de vedere, este un lucru absolut condamnabil – a pus in paralel un film despre uciderea unor tarani din judetul Arad. Acel lucru s-a intamplat dupa doua luni si jumatate dupa ce tatal meu fusese exclus din Securitate, dat afara din Partidul Comunist Roman – el era membru de partid. Iar tatal meu ulterior a avut de suferit, a fost exclus din Facultatea de Medicina timp de sase luni, pentru ca a fost considerat un element dusmanos. Deci, lucrurile sunt diferite, dar probabil ca dna Hossu-Longin a pus alaturi doua elemente, faptul ca tatal meu a fost in cadrul Securitatii judetului Arad pana in iunie 1949 si a prezentat filmul uciderii taranilor din august 1949. Aceste doua lucruri nu sunt superpozabile. El nu a fost implicat in acel masacru”, a declarat Alexandru Rafila.