OMS, avertizeaza: Mai multe tari au reinstituit starea de urgenta partiala

OMS avertizeaza ca evolutia pandemiei de COVID-19 este ingrijoratoare, chiar daca situatia nu este aceeasi din perioada martie-aprilie. Guvernele tarilor europene raspund fiecare in felul sau la al doilea val de coronavirus. Aici vom rezuma principalele masuri implementate in cateva tari continentale.

Austria

Austria a reintrodus purtarea obligatorie de masca in magazine si mijloacele de transport in comun, a impus o ora de inchidere pentru baruri si restaurante si a limitat intalnirile in locuri publice la 10 persoane. Un „mini blocaj” a fost impus regiunii Kuchl din landul Land Salzburg, unde evenimentele publice sunt in prezent complet interzise si restaurantele trebuie sa inchida la ora 17:00.

Belgia

Magazinele trebuie sa inchida la 22:00, cafenelele 23:00, restaurantele 1:00. Maximum 10 persoane la o masa intr-un restaurant, patru persoane la o masa in cafenele. Nu mai mult de patru persoane (cu exceptia celor sub 12 ani si a celor care traiesc sub acelasi acoperis) se pot aduna impreuna, fie acasa, fie in spatii publice. Fiecare persoana ar trebui sa limiteze contactul cu alte persoane la 15 minute la maximum. Pentru evenimente publice, nu mai mult de 200 de persoane in interior si 400 in exterior. Fara festivaluri, fara discoteci.

Croatia

Mastile sunt obligatorii in transportul public, in magazine si la evenimente publice. Barurile si cluburile trebuie sa se inchida pana la miezul noptii, in timp ce restaurantele pot servi clientii doar afara. Organizatorii de evenimente si adunari de peste 50 de persoane sunt acum obligati sa obtina un permis de la autoritati cu cinci zile inainte. Scolile au putut alege daca sa ramana deschise sau sa predea de la distanta.

Republica Ceha

Tara are cel mai grav record de infectii din Europa. Mastile sunt obligatorii in spatiile publice interioare, inclusiv in transportul public, precum si la statiile de tramvai si autobuz, platforme si sali de asteptare in aer liber. Pub-urile si restaurantele sunt inchise incepand cu 14 octombrie si sunt limitate la vanzarea la domiciliu de la ferestre de distributie si numai pana la ora 20:00. Adunarile a mai mult de sase persoane in afara sau in interior sunt interzise. Toate scolile cu exceptia gradinitelor au trecut la invatamantul online.

Danemarca

Noi restrictii au fost impuse la 19 septembrie si prelungite pana la 31 octombrie. Mastile sunt obligatorii in mijloacele de transport in comun si atunci cand stati in cafenele si restaurante. Barurile si restaurantele trebuie sa se inchida pana la ora 22:00, iar adunarile publice sunt limitate la 50. In aprilie, Danemarca a devenit una dintre primele tari occidentale care au redeschis scolile , cu predare desfasurata in „micro-grupuri” de cel mult 12 persoane si ore de inceput esalonate.

Citeste si articolul :   OMS avertizeaza femeile insarcinate sa evite vaccinul Moderna anti-Covid-19

Finlanda

Finlanda a lansat noi restrictii luna aceasta. Sunt obligatorii mastile in transportul public, in aeroporturi si in parlament si sunt recomandate angajatilor din magazine. In cele sase regiuni cele mai afectate din tara,restaurantele trebuie sa functioneze la jumatate de capacitate si sa se inchida la ora 23:00. In zonele mai putin afectate, alcoolul poate fi servit pana la miezul noptii, iar locurile trebuie sa se inchida la 1 dimineata, fara restrictii cu privire la numarul de clienti. Maximul pentru intrunirile publice in interior si in aer liber a fost redus de la 500 de persoane la 50 . Scolile sunt deschise in mod normal, fara masti, dar cu lectii online atunci cand este detectat un focar.

Franta

Mastile sunt obligatorii in aer liber si in magazine, restaurante si spatii publice interioare din toate zonele in care virusul se raspandeste rapid. Administraţia de la Paris a anunţat, miercuri, reinstituirea stării de urgenţă sanitară pe teritoriul Franţei începând din 17 octombrie, dar ar putea fi prelungita pana la 1 decembrie. Barurile sunt deja inchise in zone de „alerta maxima”, in timp ce restaurantele vor ramane deschise, dar numai pana la ora 21:00. Clientii trebuie sa lase datele de contact si nu pot sta mai mult de sase persoane la o masa. Evenimentele a peste 1.000 de persoane sunt interzise in zonele cu risc ridicat, precum si intrunirile de peste 10 persoane in locuri publice, parcuri si gradini. La evenimentele private de acasa sunt sfatuiti maximum sase persoane. Salile de curs universitare, cantinele si salile de clasa trebuie sa functioneze la o capacitate de 50%; munca la domiciliu acolo unde este posibil.

Germania

Sefii celor 16 state federale germane au convenit miercuri asupra unor noi restrictii  pentru a preveni focarele in punctele fierbinti ale coronavirusului: in orasele si regiunile in care se observa mai mult de 35 de infectii la 100.000 de persoane pe parcursul a 75 de zile, mastile vor fi obligatorii in locurile de adunare publice. Acolo unde rata infectiei de sapte zile creste peste 50 de cazuri la 100.000 de persoane, intrunirile private vor fi limitate la maximum 10 participanti sau membrii a doua gospodarii, iar barurile si restaurantele vor fi inchise la ora 23:00.

Citeste si articolul :   Scandal mare in Bucuresti. Un batran a fost agresat de jandarmi pentru ca nu purta masca. Ce a facut, de fapt, pensionarul.

Italia

Mastile sunt obligatorii in interior cat si in exterior ,  cum ar fi magazine, baruri, muzee, aeroporturi si toate formele de transport public. Barurile si restaurantele trebuie sa inchida la miezul noptii. Mesele trebuie igienizate dupa fiecare client si trebuie sa fie la cel putin 1 metru distanta. Oamenii sunt sfatuiti sa organizeze intruniri de cel mult sase persoane in casele lor si sa poarte masti acasa, daca este dificil sa pastrezi o distanta sigura cu ceilalti. Scolile s-au redeschis in toata tara in septembrie. Profesorii si elevii cu varsta peste sase ani trebuie sa poarte masti, cu exceptia cazului in care stau la birouri, atat timp cat se mentine distanta fizica. Temperaturile sunt luate la sosire.

Marea Britanie

Locuitorii capitalei britanice nu se vor mai putea intalni sau socializa cu persoane altele decat cele cu care locuiesc impreuna in interior. In spatiile publice, insa, ramane in vigoare asa-zisa „regula de sase” – oamenii se pot intalni cu alte persoane in spatii deschise, atata timp cat grupul nu este mai mare de sase persoane.

Indemnul general al autoritatilor este acela de a evita calatoriile non-esentiale, desi barurile, restaurantele si magazinele vor ramane deschise pana la ora 22:00.

Norvegia

Restrictiile nationale au fost diminuate luna aceasta, permitand consumul de alcool dupa miezul noptii si adunari de pana la 600de persoane la evenimente in aer liber, dar municipalitatile au impus masuri locale care au prioritate si variaza in functie de ratele de infectie. In municipalitatile din regiunea Oslo, de exemplu, mastile sunt obligatorii, fie  in transportul public atunci cand o distanta de 1 metru nu poate fi respectata, precum si pentru toti ingrijitorii la domiciliu. Restaurantele, cafenelele si alte locuri in care se serveste mancare si / sau alcool trebuie sa-si inregistreze toti clientii. In multe municipalitati, evenimentele interioare cu mai mult de 50 de participanti fara locuri fixe sunt interzise.Scolile au fost redeschise in aprilie, iar elevii nu s-au dovedit pana acum un factor semnificativ al noilor infectii. Majoritatea municipalitatilor din si din jurul capitalei recomanda lucrul de acasa.

Citeste si articolul :   Revenim la starea de urgenta? Ce spune Klaus Iohannis

Spania

Mastile sunt obligatorii in toata tara. Madridul si alte opt orase din jur sunt in carantina partiala. Adunarile publice si private sunt limitate la sase persoane, iar barurile si restaurantele trebuie sa functioneze la 50% din capacitatea lor si sa se inchida pana la ora 23:00. Incepand cu 15 octombrie, barurile si restaurantele din Catalonia vor fi limitate la oferirea de servicii de livrare sau in regim takeaway. Magazinele si pietele vor functiona la o capacitate de 30%, iar salile de sport, cinematografele si teatrele la 50%, iar zonele de joaca pentru copii se vor inchide la ora 20:00. Guvernul regional din Navarra a ordonat tuturor barurilor si restaurantelor sa isi reduca capacitatea la 30% si sa inchida la 22:00.

Suedia

Noile norme vor intra in vigoare la 19 octombrie, permitand autoritatilor regionale sa introduca propriile lor reguli locale. Acestea pot include recomandari pentru a evita transportul public, calatoriile inutile, vizitarea persoanelor dintr-un grup de risc si mersul la centre comerciale, sali de sport si piscine. Nu se recomanda masti . Regulile nationale impun ca clientii din baruri si restaurante sa fie asezati, cu grupuri separate de cel putin 1 metru, iar adunarile de peste 50 sunt interzise. Oamenii au fost indemnati sa lucreze de acasa, daca pot, sa ramana acasa daca prezinta simptome, sa se spele pe maini, sa respecte distantarea fizica, sa evite intalnirile sociale mari si sa foloseasca, daca este posibil, alte mijloace de calatorie. Persoane din grupuri cu risc ridicat sau cu varsta peste 70 de ani,  sa evite magazinele, restaurantele si transportul public si, daca este posibil, sa li se livreze mancarea sau medicamentele.

Autor