8 strategii pentru dezvoltarea autocontrolului

Intentiile bune sunt de obicei insuficiente, iar ducerea unui plan la bun sfarsit este o treaba dificila. Oamenii sunt ambivalenti cand vine vorba de schimbari, fie ele bune si in avantajul nostru. De exemplu, ne dorim sa scadem in greutate, dar ne si place sa mancam mult. Dar, din fericire, avem capacitatea de a rezista poftelor si tentatiilor urmand o serie de strategii.

1. Atitudinea potrivita. Daca ne privim ca fiind responsabili de actiunile noastre, inseamna ca avem deja o fundatie sanatoasa pe care se poate cladi autrocontrolul. Oamenii functioneaza mai bine si sunt mai capabili sa gestioneze stresul atunci cand simt ca sunt in control. Daca credem ca lucrurile sunt in afara controlului nostru, atunci probabil chiar vor fi.

2. Stabilirea obiectivelor. Este important sa avem obiective, deoarece acestea ne ghideaza alegerile. Cu cat obiectivul este mai specific si mai clar, cu atat il vom putea atinge mai usor. Obiectivele eficiente trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici: sa fie specifice, masurabile, realizabile, realiste si bazate pe timp.

Citeste si articolul :   7 semne care arata ca o raceala s-a transformat in pneumonie

3. Monitorizarea. Auto-monitorizarea este o forma de autocontrol, astfel monitorizarea progresului facut catre atingerea obiectivului stabilit ne poate ajuta sa ne concentram asupra activitatilor relevante atingerii obiectivului. De asemenea, auto-monitorizarea ne ajuta sa devenim experti in ceea ce priveste comportamentul nostru.

Publicitate

4. Motivarea. Cu cat ne dorim mai mult sa ne atingem telurile, cu atat suntem mai dispusi sa facem eforturile si sacrificile necesare atingeri acestora. Puterea angajamentului luat de oameni pentru atingerea unui obiectiv depinde de valoarea pe care il are acesta pentru ei. Astfel, motivatia nu va exista daca valoarea obiectivului este egala cu zero pentru noi, indiferent de cat de ridicata ar fi probabilitatea de succes.

5. Increderea. Nu vom avea indeajunsa motivatie pentru schimbare daca credem ca este imposibil sa facem aceasta schimbare. Cand ne confruntam cu situatii dificile, daca nu avem incredere in noi, atunci vom avea indoieli legate de abilitatile noastre, lucru ce va ingreuna trecerea cu brio peste situatia respectiva.

Citeste si articolul :   Cum alimentele prajite pot declansa refluxul acid

6. Vointa. Aceasta putere sau energie pe care o folosim pentru a rezista in tentatiilor, o folosim si pentru a continua drumul catre un obiectiv. Autocontrolul depinde de aceasta resursa limitata. Este ideal sa ne stabilim cate un singur obiectiv, astfel controlul pe care il avem sa aibe mai multe sanse de reusita.

7. Evitarea tentatiilor. Acest lucru necesita anticiparea situatiilor in care anumite dorinte nedorite sau neasteptate isi pot face aparitia. Am putea, de exemplu, sa evitam expunerea noastra la tentatii prin a pune deoparte sau a face mai putin vizibila mancarea nesanatoasa.

8. Automatizarea obiectivelor. Repetarea obiceiurilor intareste asocierea dintre indicii situationali specifici si raspunsul intentionat. Formarea planurilor de tipul “Daca o sa….., atunci eu voi…” poate sa ajute la externalizarea autocontrolului comportamental, iar acest lucru va preveni epuizarea acestei resurse numita vointa. Astfel vom putea functiona pe pilot automat prin faptul ca actiunea planificata va fi declansata direct de indicatorul specificat. Acest lucru ne va ajuta indeosebi atunci cand suntem distrasi sau chiar stresati, deoarece ne vom putea baza pe aceste obiceiuri bune pe care le-am creat, dezvoltat si automatizat.

Citeste si articolul :   20 de alimente bogate in calorii care duc la ingrasare rapida

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.