Comisia Europeana prezinta strategiile de vaccinare impotriva Covid-19

Comisia Europeana prezinta etapele principale pentru strategiile de vaccinare impotriva Covid-19, in vederea pregatirii Uniunii Europene si a cetatenilor sai pentru momentul in care va fi disponibil un vaccin sigur si eficace.

Comisia Europeana a prezentat, joi, principalele elemente care trebuie luate in considerare de catre statele membre in ceea ce priveste strategiile lor de vaccinare impotriva COVID-19.

Conform unui comunicat al CE, toate statele membre vor avea acces la vaccinurile impotriva COVID-19 in acelasi timp, in functie de dimensiunea populatiei. „Numarul total de doze de vaccin va fi limitat in cursul primelor etape de desfasurare si inainte ca productia sa poata fi intensificata. Prin urmare, comunicarea ofera exemple de grupuri prioritare neclasificate care trebuie avute in vedere de catre tari atunci cand vaccinurile impotriva COVID-19 vor fi disponibile, inclusiv: lucratorii din unitatile de asistenta medicala si din unitatile de ingrijire pe termen lung, persoanele cu varsta de peste 60 de ani, persoanele care sunt expuse in mod deosebit riscurilor din cauza starii lor de sanatate, lucratorii care asigura servicii esentiale, persoanele care nu pot practica distantarea sociala, grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic”, se arata in comunicat.

Statele membre trebuie sa asigure, printre altele, capacitatea serviciilor de vaccinare de a livra vaccinurile impotriva COVID-19, inclusiv personal calificat si echipamente medicale si de protectie, un acces usor si la preturi abordabile la vaccinuri pentru populatiile-tinta, desfasurarea de vaccinuri cu caracteristici si cu nevoi de depozitare si de transport diferite, in special in ceea ce priveste lantul frigorific, precum si capacitatile de transporturi racite si de depozitare la rece si comunicarea clara a beneficiilor, a riscurilor si a importantei vaccinurilor impotriva COVID-19 pentru a castiga increderea publicului.

„Un vaccin sigur si eficace reprezinta cea mai buna sansa pentru a invinge coronavirusul si pentru a ne intoarce la viata noastra normala. Ne-am straduit din rasputeri pentru a incheia acorduri cu companiile farmaceutice pentru a asigura accesul la viitoarele doze de vaccin. De acum inainte, trebuie sa ne asiguram ca, odata ce va fi descoperit un vaccin, suntem pe deplin pregatiti sa-l desfasuram. Cu ajutorul strategiei noastre de vaccinare, sprijinim statele membre ale UE sa-si pregateasca campaniile de vaccinare: care sunt persoanele care trebuie vaccinate, cum sa se realizeze o distributie echitabila si cum sa se asigure protectia celor mai vulnerabile persoane. Daca vrem ca vaccinarea noastra sa aiba succes, acum este momentul sa ne pregatim”, a declarat Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.