Medic roman: “Incetati cu tampenia! Mi se face scarba de atitudinea de vechil a unora dintre confratii mei”

Medicul Gabriel Diaconu este revoltat pe doctorii care spun ca ar trebui interzis accesul la servicii medicale unei persoane care nu crede in existenta virusului. Acesta a postat un mesaj dur pe pagina sa de Facebook.

Iata mesajul integral:

“Incetati cu tampenia!

In aceasta tara, cata vreme inca mai avem legi, ordine si minima luciditate, orice om bolnav se bucura de dreptul de a primi ingrijiri medicale pe care ori le cere, ori i se cuvin daca va ajunge vreodata la spital in incapacitate temporara, sau permanenta.

Cum adica sa refuzi accesul la servicii medicale unei persoane care nu crede in existenta virusului, sau care a incalcat recomandarile de-a purta masca etc? Dar de cand suntem doua feluri de oameni, unii cuminti si unii obraznici, si doctorii trateaza doar oamenii cuminti?

Slujba mea e dedicata umanitatii, ca medic. Am tratat si oameni de treaba, am tratat si persoane certate cu legea. Am oferit consultatii si celor care imi erau simpatici, dar si celor care imi displaceau profund.

Citeste si articolul :   Dorel, fost sofer de basculanta de mare tonaj, ajuns deputat AUR

Sa fii medic nu iti da privilegiul moral de-a judeca lumea. Doar boala. O boala care nu ocoleste nici pe destept, nici pe sarman. Refuzul de a trata o persoana este o infractiune, propunerea unor cinstite fete sa discriminezi in baza opiniilor, sau credintelor privind epidemia de COVID – absolut rusinoasa pentru breasla medicala.

Exista criterii recomandate pentru prioritizarea in ATI, daca vom ajunge acolo. Ele au fost discutate inca de la inceputul pandemiei, exista scoruri de supravietuire care sunt aplicate, si au fost aplicate si pana acum, in conditiile in care fiecare, dar absolut fiecare persoana merita o sansa la viata egala, in fata legii si in fata firii.

Nu stiu voua, dar mie periodic mi se face scarba de atitudinea de vechil a unora dintre confratii mei. Acest paternalism jegos, atitudinea de superioritate si dispret fata de tot ce inseamna om nu are ce sa caute in drumul greu pe care il avem de parcurs.

Citeste si articolul :   Medic roman: "Ne vom trezi, intr-o zi. Putine lucruri sunt previzibile pe lumea asta, dar ca ne vom trezi e cert."

Cam ce-ar trebui sa inteleaga o persoana a carui opinie difera de a mea, sau care (din motive irelevante pentru discutia asta) se expune infectarii cu corona, sau va deveni infectat prin neglijenta sau idiotenie? Ca deodata e decazut din drepturi? Dar cine a hotarat asta, si prin ce autoritate?

Sa va fie foarte clar. Pot sa fiu in profund dezacord cu atitudinea unor oameni. Am sa raspund atitudinii lor, obiectiilor lor, am sa imi ofer contra-argumentul si am sa ma uit in ochii lor. Dar daca acel om se imbolnaveste, si intra in puterea mea sa alin, am sa imi fac datoria ca si cum ar fi un membru al familiei mele.

Pentru ca este, pana la urma.

Trateaza-l pe celalalt cum vrei sa fii tratat. Invata sa ierti prostia, nu ramane impasibil la ticalosie, oriunde s-ar gasi ea. Si cand e vorba de ticalosie medicala, cu atat mai mult, eu nu pot sa tac.

Citeste si articolul :   Sosoaca, data afara de Mihai Gadea. Ce a facut senatoarea AUR in direct

Pe un camp de lupta medicii trateaza orice soldat, fie el de-al tau sau de-al dusmanului. Asta inseamna crucea pe care o ducem noi. Pana la capat.”, scrie medicul intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Autor