Vointa se refera la eforturile pe care le depunem pentru a ne controla comportamentul impulsiv. Vointa poate fi privita ca fiind o resursa, ceea ce inseamna ca este limitata. Acest lucru inseamna ca angajarea in acte de autocontrol foloseste dintr-o resursa limitata de vointa, care in timp se epuizeaza (asa cum musculatura oboseste dupa efort). Astfel, daca resursele sunt epuizate, oamenii au tendinta de a actiona impulsiv si au predispozitia de a fi influentati de dorintele si poftele lor.
Mai jos putem regasi cinci factori cheie care ne pot slabi temporar vointa si care ne pot conduce la reactii impulsive:
1. Epuizarea. Luarea deciziilor care implica un conflict conduce la epuizare, iar aceasta epuizare duce la pierderea motivatiei. Astfel, dupa o zi lunga, avem mai putine resurse (decat aveam la inceputul zilei) pentru a depasi pofta de a manca o gustare. Acest lucru explica de ce avem tendinta de a intrerupe dietele noaptea.
2. Aglomerarea (Solicitarea cognitiva). Cu cat suntem mai ocupati, cu atat ne vom comporta mai impulsiv. Cand mintea este preocupata, memoria de scurta durata ne ghideaza alegerile. De exemplu, clientii distrasi de muzica sau afise vor fi mai predispusi sa cumpere impulsiv. Daca suntem mai chibzuiti si mai organizati vom putea vedea intregul context si vom fi mai putin distrasi de senzatii.
3. Stresul. Gestionarea stresului presupune utilizarea vointei pentru a controla comportamentul. Stresul ne poate afecta concentrarea, planificarea, luarea deciziilor si judecata. Daca ne pierdem capacitatea de a gandi corespunzator, inseamna ca incepem sa functionam pe pilot automat.
4. Alcoolul. Starea de ebrietate scade rezistenta in fata ispitelor, slabeste controlul inhibitor, reduce constiinta de sine si limiteaza atentia. Pe masura ce cantitatea de alcool este mai mare, persoanele isi pierd autocontrolul, deci mananca mai mult, fumeaza mai mult, etc.
5. Glicemia. Glucoza este o parte esentiala a vointei. Studiile demonstreaza ca exercitarea vointei scade glicemia, fapt ce duce la reducerea capacitatii de autocontrol. Restrictia calorica produce scaderea zaharului din sange, iar acest lucru scade puterea de vointa necesara pentru a rezista consumului de alimente. Glucoza este transformata in neurotransmitatori precum serotonina, iar lipsa acestor neurotransmitatori creste impulsivitatea. Persoanele hipoglicemice se concentreaza mai greu si isi controleaza emotiile negative cu dificultate.
Este important sa privim vointa ca o resursa limitata si importanta. Zi de zi folosim aceasta unica resursa pentru a face fata traficului, mancarurilor tentante, colegilor agasanti si copiilor agitati. In consecinta, daca ne abtinem de la un desert (actiune ce necesita vointa), ramanem cu resurse limitate de vointa pentru a gestiona alte aspecte pe parcursul zilei.
Un sfat general este sa ne concentram pe cate un singur lucru. Concentrarea eforturilor pe unul sau pe mai putine lucruri in acelasi timp ne creste sansele de reusita. Nu are rost sa decidem ca renuntam la fumat sau ne apucam de o cura de slabire daca nu avem vointa necesara.
Capacitatea de autocontrol poate fi dezvoltata prin practica, prin antrenament. Daca zilnic facem o serie de exercitii simple de autocontrol (cum ar fi evitarea alimentelor nesanatoase), putem imbunatati mentinerea comportamentelor pe termen lung. Nu in ultimul rand, starea de epuizare poate fi inversata prin odihna sau relaxare.
Publicitate