7 sfaturi pentru stabilirea unor obiective realizabile

Obiectivele reprezinta standarde pe care oamenii le utilizeaza pentru a evalua cat de bine se descurca comparativ cu unde isi doresc sa ajunga. Comportamentul este in principiu ghidat de obiective. Esecul autocontrolului apare cand procesul de urmarire a obiectivelor se indeparteaza de la tinta. Acest esec este datorat scopurilor slab definite si ambigue. Obiectivele prost definite pot conduce la formarea unor intentii slabe de realizare a obiectivului si ulterior la amanare.

Dar exista o serie de sfaturi care pot contribui la realizarea unor obiective bine definite si realizabile.

1. Obiective specifice. Cu cat obiectivul este mai specific, cu atat sunt mai capabili oamenii sa il atinga. Este posibil ca un obiectiv abstract sa nu fie realizabil (de exemplu, sa devii sanatos). In loc sa urmareasca scopul de a fi sanatos, o persoana poate adopta obiectivul de a merge pe jos cel putin 30 de minute in fiecare zi, care este mai concret si mai usor de monitorizat. Este mai usor sa amanati sarcini vagi sau slab definite cu bataie lunga decat proiectele clare si pe termen scurt.

Citeste si articolul :   De ce avem nevoie de diversitate in relatiile de prietenie?

2. Protejeaza obiectivul. Este important ca indivizii sa isi protejeze obiectivul principal, iar o modalitate de a realiza acest lucru este prin a ne reaminti importanta acestuia, in vederea inhibarii altor obiective care concureaza cu acesta.

Publicitate

3. Separa si cucereste. Mutati accentul de pe obiectivul final pe o serie de sarcini intermediare realizabile. Obiectivele specifice permit o monitorizare mai buna a progresiei catre obiectivul final. Stabilirea unor obiective specifice (de exemplu, scrierea a 2 pagini in fiecare zi) este mai motivanta decat indemnarea oamenilor sa is idea silinta.

4. Concentrarea pe mai putine obiective. Atunci cand avem un singur scop ne ajuta ca autocontrolul sa aiba o rata de succes mai mare decat atunci cand avem doua sau mai multe obiective care intra in conflict unele cu altele. Cand avem prea multe obiective ajungem sa ne temem sa facem o alegere gresita, ajungand astfel sa nu mai facem nimic.

5. Eliberarea de obiectivele nepractice. Un autocontrolul eficient necesita eliberarea de anumite obiective atunci cand progresul este prea lent. Persoanele care reusesc sa renunte la obiectivele ce par imposibile sunt mai sanatosi din punct de vedere mintal. Astfel, prin eliminarea obiectivelor frustrante puteti evita lupta spre realizarea imposibilului si ulterior puteti folosi mai eficient timpul si micsora efortul depus.

Citeste si articolul :   4 lucruri pe care le putem face pentru oboseala mentala

6. Cat de mult ne dorim? Persoanele care au scopuri pe care le-au ales personal au o motivatie intrinseca mai mare pentru realizarea acestora si nici nu sunt presati de forte din exterior. Deciziile pe care le simtim ca fiind independente contribuie la un nivel mai scazut al epuizarii si la un autocontrol mai bun.

7. Sperante false. Decizia de a seta si de a lucra catre un obiectiv se bazeaza pe o asteptare vizavi de cat de mult realizarea obiectivului ne va face sa fim fericiti. Dar aceasta predictie poate fi gresita sau inexacta din mai multe motive, acest lucru conducand-ne catre a ne dori orbeste acel lucru. Iar acest fenomen ne poate face sa nu fim incantati sau fericiti atunci cand atingem acea tinta.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.