Politia face controale “sub acoperire”, pentru a-i depista pe cei care nu respecta masurile anti-COVID

Politia urmeaza sa fefectueze controale in civil pentru a-i depista pe cei care nu respecta regulile si masurile de protectie impotriva noului coronavirus, a avertizat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pentru StirileProTv.

Hotararea a fost luata dupa ce autoritatile au descoperit ca foarte multi oameni respecta aceste masuri doar in momentul in care in zona sunt prezente fortele de ordine.

In acest context, circa  20% dintre politisti vor face controale si vor aplica amenzi in civil, fara a purta uniforma, spun oficialii MAI.

Politia a intensificat zilele trecute raziile la metrou, in mijloacele de transport in comun de suprafata, mall-uri si piete, dupa ce numarul de infectari cu noul coronavirus a crescut dramatic in Capitala.

Publicitate

Cetatenii pot sesiza nerespectarea regulilor anti-COVID la numarul 0800.800.165.

Datorita cresterii numarului de cazuri noi de infectare cu COVID-19, autoritatile sunt nevoite sa recurga la noi masuri pentru a combate raspandirea virusului.

Hotararea nr. 47 din 05.10.2020 privind aprobarea listei tarilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea si stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii publice:

„Art. 1

(1) Se aproba lista tarilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea, in vigoare incepand cu data de 07.10.2020, prevazuta in anexa.

Citeste si articolul :   Tara care lupta cel mai bine cu coronavirusul.

(2) Se excepteaza de la masura prevazuta la alin. (1), persoanele care sosesc in Romania din tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat, daca raman pe teritoriul national pentru o perioada mai mica de 3 zile (72 de ore) si prezinta un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea intrarii pe teritoriul national. (3) Persoanele care sosesc in Romania din tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat prevazute la alin. (1) si intra in carantina pentru o perioada de 14 zile, pot iesi din carantina dupa a 10 zi, daca efectueaza un test pentru SARS-CoV-2 in a 8 a zi de carantina, iar rezultatul acestuia este negativ si nu prezinta simptomatologie specifica.

Art. 2

Organizarea de sarbatori religioase este permisa numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara activitatea, fara participarea persoanelor/pelerinilor din alte localitati.

Art. 3

(1) Comitetele judetene/al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta au obligatia de a se intruni in sedinta extraordinara, in cel mult 48 de ore de la data emiterii prezentei hotararii, in vederea analizarii detaliate a situatiei epidemiologice de la nivelul fiecarei localitatii si dispunerii de urgenta a masurilor pentru diminuarea impactului riscului conform prevederilor legale aprobate prin hotararile Guvernului si cele ale Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Citeste si articolul :   Ce ii asteapta pe romani din data de 15 iunie. Vela face anuntul

(2) In situatia in care incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor la nivel judetean ori a unei sau mai multor localitati depaseste 1,5/1.000 de locuitori, ulterior masurilor adoptate conform prevederilor alin. (1), comitetele judetene/al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta au obligatia de a se intruni in sedinta extraordinara, in cel mult 48 de ore de la data depasirii pragului mai sus mentionat.

Art. 4 Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat in luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, presedintilor consiliilor judetene si a membrilor consiliilor locale si judetene, sa poata depune juramantul prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fara prezenta fizica, prin mijloace electronice de comunicare de la distanta, atunci cand persoana in cauza se afla in izolare sau carantina, in conditiile legii.

Art. 5 Toate institutiile publice si private, precum si operatorii economici care isi desfasoara activitatea in localitatile unde incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, au obligatia analizarii modului de desfasurarea a activitatii in vederea organizarii programului de lucru in regim de munca la domiciliu/telemunca, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomanda decalarea programului de lucru.

Citeste si articolul :   Marcel Vela, anunt de ultima ora. Se aplica de maine

Art. 6 Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, pentru punere in aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.”

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.