Anunt important! Ce elevi trebuie sa prezinte adeverintele medicale inainte de inceperea scolii

Ministerului Sanatatii a anuntat ca adeverinta medicala pentru inscrierea in colectivitate si avizul epidemiologic pentru (re)intrare in colectivitate sunt obligatorii pentru elevi si prescolari, la inceperea noului an scolar

Potrivit legii, adeverinta medicala se elibereaza in urmatoarele circumstante:

a) La inscrierea in fiecare ciclu de invatamant – se elibereaza de catre medicul de familie sau de catre medicul colectivitatii de la care provine copilul.

b) La terminarea unui ciclu de invatamant preuniversitar – se elibereaza de catre medicul care are in supraveghere colectivitatea.

Publicitate

c) La transferul elevului intr-o alta unitate scolara – se elibereaza de medicul care are in supraveghere unitatea de invatamant de la care se transfera

Avizul epidemiologic, la randul sau, se elibereaza in urmatoarele circumstante, potrivit legii:

a) dupa o perioada de absenta din colectivitate de cel putin 3 zile consecutive

b) la plecarea in tabere, vizite de studiu etc

Nelu Tataru a declarat ca a trecut mult timp de cand copiii nu au fost evaluati clinic, din punct de vedere al sanatatii, astfel ca “Ar trebui sa avem un efort comun in care sa stim ca ei vor merge in siguranta catre scoala si ceilalti elevi unde vor merge (la scoala) se vor simti in siguranta.”

Citeste si articolul :   Incep scolile din toamna? Nelu Tataru: "Doar o treime dintre elevi vor merge"

Medicii de familie spun ca eliberarea acestor adeverinte nu se pot elibera in timp util

“Daca nimeni nu ar minti, dimineata la ora 8:00, inainte sa inceapa scoala, ar trebui sa fie 200 de copii la medicul de familie”, a declarat medicul Raluca Zoitanu.

“Atunci cand au fost introduse initial, aceste avize epidemiologice erau doar la gradinita sau la cresa si aveau rolul de a permite copilului sa reintre in colectivitate – daca copilul avea o problema de sanatate si era trimis acasa, i se spunea ca atunci cand revine, sa aduca o hartie de la medic pentru a demonstra ca a fost vazut de un medic si este sanatos. Intre timp, lucrurile au degenerat, toata lumea vrea sa se acopere de hartii si solicita in mod aberant aceste avize pentru revenirea la scoala dupa vacanta.”, a mai spus medicul.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.