Economia mondiala a crescut pentru a treia luna consecutiv in septembrie, dar cu un ritm in decelerare, pe fondul deteriorarii climatului din sfera serviciilor, in contextul persistentei pandemiei, arata o analiza a Bancii Transilvania, care citeaza indicatorii PMI.
Markit Economics a publicat luni dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucratoare si sectorul de servicii din economia mondiala in septembrie si primele noua luni din 2020. Estimati impreuna cu JPMorgan acesti indicatori reflecta dinamica comenzilor noi, productiei, locurilor de munca si preturilor in principalele ramuri ale economiei, cu mentiunea ca pragul de 50 puncte separa cresterea de scadere.
Se evidentiaza majorarea indicatorului PMI din sfera industriei prelucratoare, cu un ritm lunar de 0,5 puncte la 52,3 puncte, cel mai ridicat nivel din luna august 2018.
Cresterea comenzilor noi (cu cel mai bun ritm din semestrul 1 2018), ameliorarea componentei perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni (la maximul din mai 2018) si accelerarea inregistrata de bunurile de capital sunt factori care exprima intrarea industriei prelucratoare in ciclul post-pandemie.
Acest proces este sustinut de redinamizarea comertului international (dupa eliminarea graduala a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare) si de resimtirea mix-ului relaxat fara precedent de politici economice in implementare in principalele blocuri economice ale lumii (SUA, China si Zona Euro).
Analiza pe regiuni evidentiaza accelerarea industriei prelucratoare in Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) cu cel mai bun ritm din august 2018, precum si cresterea robusta din SUA si China (primele doua economii ale lumii).
Pe de alta parte, sectorul de servicii a crescut pentru a treia luna consecutiv in septembrie, dar cu un ritm in decelerare: indicatorul PMI in scadere cu 0,4 puncte luna/luna la 51,6 puncte.
Aceasta dinamica a fost determinata de intensificarea ritmului de scadere pentru comenzile noi de export si de deteriorarea componentei perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni, pe fondul persistentei pandemiei.
Pe de alta parte, companiile din sectorul de servicii au continuat sa creeze locuri de munca pentru a doua luna consecutiv in septembrie.
Analiza pe ramuri evidentiaza cresterea inregistrata de serviciile de afaceri si serviciile financiare, partial contrabalansata de declinul serviciilor de consum (determinat de continuarea crizei sanitare).
Din perspectiva analizei pe regiuni se evidentiaza cresterea serviciilor din SUA, Germania si Marea Britanie in luna septembrie.
Pe de alta parte, in Japonia sectorul serviciilor a scazut pentru a opta luna consecutiv in septembrie.
Prin urmare, indicatorul PMI Compozit s-a diminuat cu un ritm lunar de 0,3 puncte la 52,1 puncte in septembrie.
Ameliorarea comenzilor noi, spre maximul din semestrul I 2018, la care a contribuit si revenirea pe crestere a comenzilor de export, exprima premise favorabile pentru economia mondiala pe termen scurt.
Totodata, revenirea pe crestere a componentei locuri de munca (pentru prima oara in ultimele opt luni) confirma intrarea economiei in ciclul post-pandemie.
Din perspectiva analizei pe tari se evidentiaza cresterea economica din SUA, Germania, Marea Britanie, Italia, Brazilia, Rusia, Australia si Kazahstan.
Pe de alta parte, economiile Japoniei, Frantei, Spaniei si Irlandei s-au ajustat in septembrie, conform indicatorului PMI Compozit.
Astfel, in T3 economia mondiala a crescut cu cel mai bun ritm din T1 2019, conform indicatorului PMI Compozit.
Din perspectiva analizei an/an indicatorul PMI Compozit a crescut in T3 dupa opt trimestre de ajustare.
Evolutia a fost determinata de cresterea indicatorului PMI din sfera industriei prelucratoare (motorul economiei mondiale), confirmandu-se intrarea in ciclul post-pandemie.
Conform prognozelor Fondului Monetar International (FMI) economia mondiala s-ar putea ajusta cu 4.9% an/an in 2020, o redinamizare la 5.4% an/an fiind prognozata pentru 2021. PIB-ul tarilor dezvoltate s-ar putea diminua cu 8% an/an in 2020, dar o redinamizare la 4.8% an/an este previzionata pentru 2021. Pentru statele emergente si in dezvoltare FMI prognozeaza declinul PIB-ului cu 3% an/an in 2020, urmat de crestere cu 5.9% an/an in 2021.
Publicitate