10 sfaturi pentru luarea unei decizii dificile (partea a doua)

6. Intreaba-te ce ai alege daca nimanui nu i-ar pasa. Este de inteles ca nevoile si dorintele celor dragi sunt luate in considerare intr-un proces decizional, dar de multe ori suntem influentati in mod nejustificat de factori externi care nu ar trebui sa conteze pe termen lung, cum ar fi: ce ne va oferi cel mai mare statut si prestigiu sau ce vor spune/gandi altii. Daca crezi ca aceste tipuri de factori te-ar influenta, incearca sa iti imaginezi un scenariu in care nimeni sa nu stie sau nimanui nu ii pasa de ce decizie iei. Aceasta abordare te poate ajuta sa descoperi ceea ce iti doresti cu adevarat, nu doar cu ceea ce crezi ca ar trebui sa faci.

7. Nu te mai gandi la asta o vreme. Daca tot intorci o decizie pe toate partile si o diseci continuu, acest lucru te poate innebuni un pic, iar a te ingropa in detalii poate avea efect opus in ceea ce priveste claritatea ta si ceea ce iti doresti cu adevarat. Distragerea atentiei de la o decizie pentru o perioada de timp si apoi revenirea la ea cu un mintea limpede te poate ajuta sa faci alegerea corecta (cu conditia sa fii deja bine informat).

Citeste si articolul :   Beneficiile merelor si cum sa le consumati pentru a obtine cele mai multe beneficii

8. Acorda fiecarei optiuni un test. Imagineaza-ti ca ai luat deja decizia – intr-o directie sau alta – si apoi lasa ceva timp sa treaca, in timp ce imaginatia ta face acest test. Aceasta strategie iti permite sa observi cum te simti in legatura cu decizia atunci cand te afli in diverse situatii. Oamenii au tendinta sa ia decizii in functie de o serie de factori situationali tranzitorii, cum ar fi o dispozitie fericita sau trista. Daca vrei sa te asiguri ca decizia pe care o vei lua nu este doar rezultatul unei stari trecatoare de exaltare, aceasta abordare ar putea fi varianta potrivita pentru tine.

9. Ia in considerare cum te vei simti in viitor legat de decizia luata. Oamenii tind să subestimeze cât de mult se vor schimba valorile, personalitățile, preferințele și hobby-urile lor în următorii 10 ani. Această iluzie poate influența luarea deciziilor spre ceea ce este mai bine pentru noi in momentul actual, mai mult decât pentru noi in viitor. Deși este dificil să prezicem exact ce ne vom dori in viitor, ne-ar putea totusi ajuta daca am lua în considerare posibilitatea ca am putea să ne dorim ceva diferit fata de ceea ce ne dorim acum

10. Accepta ca este posibil sa nu existe o decizie perfecta. Luarea unei decizii dificile poate fi deosebit de stresanta atunci cand iti imaginezi ca exista o singura alegere „corecta” si ca trebuie sa iti dati seama care este aceasta. Dar adevarul este ca fiecare optiune are parti bune si rele si ca, orice varianta ai alege, este posibil sa simti un anumit grad de tristete, pierdere si regret . Iar asta nu inseamna ca ai facut alegerea gresita.

Atunci cand luam initiativa alegem sa mergem mai departe, sa mergem inainte, iar aceasta este cea mai buna decizie pe care o putem lua. A actiona este mai degraba in favoarea noastra.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.