Medicul Tudor Ciuhodaru: Cum poti evita gripa. Sfaturi utile

Medicul Tudor Ciuhodaru ne spune cateva aspecte importante despre virusul gripal, dar si „5 reguli simple” prin care putem evita infectarea cu acest virus

Ce trebuie sa stii despre virusul gripal

“1. Oricine poate face boala, indiferent de varsta dar cei mai expusi sunt copiii mai mici de 5 ani (20.000 de spitalizari in fiecare an!), imunodeficientii si cei cu afectiuni respiratorii, cardio-vasculare cronice sau cei cu afectiuni hematologice, metabolice sau insuficienta renala.

2. Transmiterea de la o persoana la alta se face cu mare usurinta pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate.

3. Contagiozitatea maxima este cu 1-2 zile inainte si 4-5 zile de la debutul bolii.

Publicitate

4. Majoritatea celor care se imbolnavesc de gripa se vor recupera in cateva zile (in medie 3-4 zile), insa tusea poate persista chiar 1-2 saptamani.

5. Cei din grupele de risc sunt predispusi la complicatii serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardita, insuficienta cardiaca.”

Citeste si articolul :   9 alimente care intaresc sistemul imunitar

Medicul Tudor Ciuhodaru: Cum poti evita gripa

6. Tratamentul pentru gripa trebuie instituit cat mai rapid, acesta fiind mult mai eficient daca este aplicat in primele 2 zile de la debutul bolii.

7. Evitati automedicatia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor.

8. Antibioterapia fara discernamant este nu doar inficienta ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite.

9. Nu temporizati consultul medical imediat mai ales daca va incadrati in grupele cu risc sau daca un copil de peste 5 ani are caz de febra persistenta (3 zile), rinoree (curge nasul mai mult de 10 zile), secretii la nivel ocular.”

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru

Cum te protejezi – 5 reguli simple:

“1. Evitati contactul cu persoanele bolnave: evitati aglomeratiile (mijloace de transport in comun, spatii publice) unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati, mai ales scolare, persoanele bolnave.

Citeste si articolul :   Ce a facut Nicolae Ceausescu pe timpul pandemiei de gripa din 1971. Cum a gestionat situatia

!!!Nu duceti copilul in colectivitate daca prezinta febra, frison, tuse, secretii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei intr-o camera separata luminoasa, aerisita, cu o temperatura medie de 22 – 24 grade.

2. Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.’

Medicul Tudor Ciuhodaru: Cum poti evita gripa

“3. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.

4. Evitati stresul termic: imbracaminte adecvata, consumul de lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului in spatii incalzite precum institutiile pubilice si magazine.

Citeste si articolul :   Vitamina K: rol in coagulare, unde sa o gasim?

5. Respectati un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe si legume proaspete, bogate in vitamine si respectati programul de odihna.”, a spus medicul, potrivit Stiri Actuale.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.