Cum sa recunosti o relatie toxica

Oricine are o relatie toxica experimenteaza o plimbare cu montagne russe intre momentele extrem de frumoase precum iubire, fericire, dragoste si  momentele extrem de teribile precum ura, amenintari, certuri, despartire. Daca partenerul tau iti face rau, de ce este atat de greu sa pui capat relatiei si sa iesi din ea?

Oricine are o relatie care il consuma din toate punctele de vedere, emotional, sentimental poate chiar si financiar, se intreaba ce s-a intamplat si cum s-a ajuns acolo?

Publicitate

O diferenta pentru o relatie toxica este aceea ca partenerul nu intelege acest sentiment de dragoste. Cu cat petreci mai mult timp langa un partener “toxic” cu atat te indepartezi tot mai mult de sentimentele pure, curate de iubire si fericire. In momentul in care realizezi ca esti intr-o relatie care nu este sanatoasa pentru tine este comparabil cu acel moment cand  simti cum greutatile de pe umeri tai, efectiv cad si te simti din nou liber. Dar tot atunci este si un moment extrem de greu deoarece la multi se instaureaza marea groaza: ce fac acum? cum merg mai departe?

Citeste si articolul :   Mucegai in tava masinii de spalat? Trucul genial de a-l curata

Acest moment de realizare, de readucere aminte de cat de bine, frumos si sanatos este sa fi langa o persoana care imparte aceleasi sentimente ca si tine, este si momentul in care devii vulnerabil si manipulabil de catre partenerul toxic.

Publicitate

In cele mai multe cazuri, micile intrebari pe care fiecare si le adreseaza sunt de cele mai multe ori cele mai bune si subtile, pentru a intelege in ce fel de relatie esti.

De exemplu, te comporti normal si natural, esti poate usor amuzat de o situatie pe care o faceti impreuna si la un moment dat, partenerul tau te intreaba pe un ton poate nu chiar prietenos: de ce razi?, ce este amuzant? . Brusc in aceasta situatie intervine stresul si acel moment frumos se transforma in cateva secunde intr-o cearta sau un moment nefericit. Un astfel de exemplu este poate doar unul superficial. Intr-un astfel de moment, incerci sa demonstrezi ca relatia functioneaza, ca merge, ca este corecta si de la aceste lucruri se ajunge la explicatii si cersit, pentru a salva o relatie, care de fapt este una  toxica.

Oricine are o relatie daunatoare se afla  intr-o lupta constanta pentru supravietuire. Stresul constant te face din ce in ce mai epuizat. Acest lucru este adesea exprimat în simptome fizice, precum probleme ale glandei, pierdere in greutate, probleme digestive sau dureri de stomac. Totul este declansat de la nivel mental.

Citeste si articolul :   7 lucruri pe care barbatii maturi nu le fac niciodata

Se poate spune ca o astfel de relatie este o pierdere generala a judecatii si a memoriei, deoarece cealalta persoana iti schimba mereu perceptia despre tine sau despre bine in general. Adica cu alte cuvinte pierzi contactul cu tine insuti desi in cele mai multe cazuri exista partea din tine, ca o voce interioara care te avertizeaza, care iti spune: STOP! ceva nu este in regula.

Daca nu stii, daca relatia ta este buna pentru tine sau daca are trasaturile ale unei relatii toxice, mai jos vei gasi 10 intrebari  iar daca la 4 dintre ele raspunzi cu “da”, atunci probabil te afli intr-o relatie toxica.

1.In relatia ta, simti de multe ori ca nu esti niciodata suficient si ca ceea ce faci nu este niciodata suficient?

2.Astepti de foarte multe in zadar scuze de la partenerul tau, atunci cand el a gresit?

3.Suferi din ce in ce mai mult de stresul, ca poate e vina ta?

4.Oscilezi emotional intre incredere totala si o groaza profunda?

Citeste si articolul :   Psihologii avertizeaza: daca va veti sacrifica pentru copii, nu va vor mai respecta

5.Simti ca ti-ai pierdut frumusetea, vitalitatea si arati din ce in ce mai obosit si trist?

6.Te izolezi de prietenii si familia ta?

7.Partenerul continua sa te faca sa-l crezi mai mult pe el decet pe tine si esti de acord cu el / ea, astfel incat presiunea/stresul din relatie sa se opreasca?

8.Incerci sa fii mai cinstit decst cinstit si si spui intotdeauna totul exact pentru ca astfel crezi ca vei evita orice stres?

9.Ti-ai cerut deja scuze pentru lucruri pe care nu le-ai facut sau le-ai spus pentru ca el / ea sa fie in regula cu tine?

10.Te acuza adesea de ceea ce a facut el insusi?

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.