11 beneficii pentru sanatate ale morcovilor despre care s-ar putea sa nu stiti

Morcovul este un aliment uimitor care are un numar imens de proprietati benefice. Aceasta cultura de radacinoase este cunoscuta in Romania inca din cele mai vechi timpuri. Mai mult decat atat, nu este doar o leguma delicioasa potrivita pentru diverse feluri de mancare, ci si o planta utila care ajuta organismul sa faca fata diferitelor afectiuni. Beneficiile morcovilor nu sunt doar imbunatatirea vederii – sunt mult mai extinse decat v-ati putea imagina. Va vom spune mai multe despre acest aliment.

In primul rand, morcovii sunt utili deoarece contin o cantitate mare de vitamine si minerale. Deci, morcovii contin vitaminele PP, A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, H si K, precum si fier, zinc, iod, cupru, mangan, seleniu, crom, fluor, molibden, bor, vanadiu, cobalt, litiu, aluminiu, nichel, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, clor si sulf.

In plus, morcovii nu au un continut ridicat de calorii – doar 35 de kilocalorii la 100 de grame. De aceea, morcovii sunt adesea inclusi in diferite diete, dar expertii recomanda sa nu exagerati cu doza.

Beneficii pentru vedere

Publicitate

Morcovii au un efect pozitiv asupra diferitelor organe umane. Dar efectul sau asupra vederii este cel mai cunoscut. In special, acest lucru este posibil datorita continutului de vitamina A si caroten. Din cauza lipsei acestor substante, o persoana poate dezvolta boli asociate cu ochii. Prin urmare, daca o persoana vede slab in intuneric, mai multi morcovi ar trebui inclusi in dieta. Deci, puteti uita de problemele de vedere.

Beneficiile pentru diabetici

Morcovii sunt un ajutor indispensabil persoanelor care sufera de diabet. Pacientii cu acest diagnostic sunt sfatuiti sa manance morcovi fierti, deoarece contin cu 34% mai multi antioxidanti.

Citeste si articolul :   Cate oua putem consuma pe zi si ce tip de gatit ar trebui favorizat pentru a profita de beneficiile acestora?

Beneficii pentru inima si vasele de sange

Morcovii crudi au o proprietate excelenta – pot reduce nivelul colesterolului din sange. Acest lucru va fi benefic pentru inima si vasele de sange. De asemenea, consumul regulat al acestei legume poate reduce semnificativ probabilitatea de accident vascular cerebral – cu 70%. Stimuleaza bine circulatia sangelui in creier. Morcovii contin potasiu, ceea ce este benefic pentru vasele de sange. De asemenea, aceasta leguma reduce presiunea la pacientii hipertensivi.

Beneficii pentru bolnavii de cancer

Morcovii sunt un agent de prevenire a cancerului. Potrivit oamenilor de stiinta, de la 1,8 la 2,8 mililitri de beta-caroten poate reduce probabilitatea de cancer cu 40%. Un morcov de dimensiuni medii contine aproximativ 3 mililitri din aceasta substanta.

Insa leguma poate fi consumata nu numai ca masura preventiva, ci si pentru a imbunatati starea bolnavilor de cancer. Prin consumul de morcovi, cresterea celulelor canceroase este redusa semnificativ. In plus, morcovii sunt bogati in antioxidanti care leaga radicalii liberi care pot provoca cancer, hipertensiune si boala Parkinson. Unii oameni de stiinta sunt convinsi ca morcovii ajuta la prelungirea vietii umane cu o medie de sapte ani.

Beneficii pentru digestie

Morcovii controleaza perfect metabolismul glucidic si normalizeaza digestia in general. Daca metabolismul carbohidratilor este perturbat odata cu aportul sau in alimente, acestia se instaleaza sub forma de celulita. Morcovii sunt buni pentru constipatie si hemoroizi. Si, de asemenea, este un ajutor indispensabil in dieta persoanelor obeze. De asemenea, legumele ajuta la golirea intestinelor, elimina perfect toxinele si metale grele.

Citeste si articolul :   Cinci superalimente de adaugat in dieta ta

Beneficii pentru ficat si rinichi

Morcovii au capacitatea de a reinnoi si curata celulele renale si hepatice. Leguma are un efect coleretic si diuretic. Poate indeparta nisipul din vezica si rinichi, facandu-l un excelent profilactic impotriva bolii biliare.

Beneficii pentru frumusete

Cine, daca nu morcovi, se descurca perfect cu intinerirea. Aceasta leguma este capabila sa lupte impotriva imbatranirii pielii. Prin urmare, morcovii sunt adesea folositi in cosmetica. O multime de masti de casa pot fi create pe baza de morcov, care previne formarea ridurilor. In plus, astfel de masti vor conferi pielii elasticitate si un aspect proaspat.

Beneficii pentru rani

Dar proprietatile benefice ale morcovilor nu se limiteaza doar la consumul lor ca si hrana. De exemplu, la arsuri si rani purulente, ajuta o compresa de morcov proaspat. Are proprietati excelente de vindecare a ranilor. Puteti folosi suc de morcovi pentru a spala rana.

Beneficii pentru femei

Femeilor gravide si care alapteaza li se recomanda sa consume suc de morcovi, care imbunatateste calitatile biologice ale laptelui matern. De asemenea, aceasta leguma ajuta la sinteza normala a hormonilor sexuali feminini. Si, desigur, asa cum s-a mentionat mai sus, pe baza morcovilor, puteti crea multe produse cosmetice care va vor ajuta sa va pastrati frumusetea, tineretea si prospetimea pielii fetei si a corpului.

Beneficii pentru barbati

Datorita morcovilor, potenta masculina creste, acest lucru a fost dovedit de mai multe ori de catre oamenii de stiinta. Prin urmare, farmacistii creeaza medicamente din morcovi. De asemenea, barbatii pot bea suc de morcovi, deoarece le permite sa se refaca rapid dupa un efort fizic intens.

Citeste si articolul :   8 motive pentru care ar trebui sa consumi Pomelo.

Beneficii pentru copii

Copiii sunt, de asemenea, sfatuiti sa consume mai multi morcovi, deoarece protejeaza corpul tanar de virusi si inflamatii. Datorita vitaminei A, copiii cresc mai repede si mai bine. Dintii si oasele lor se imbunatatesc. Acestea fiind spuse, dulceata legumei o face o gustare ideala pentru copii.

Un alt avantaj fara indoiala al acestei legume este faptul ca poate fi pastrat foarte mult timp, pastrand in acelasi timp aproape intregul setul de calitati utile.

Ei bine, in ceea ce priveste raul pe care morcovii il pot provoca organismului, acesta poate aparea numai daca exista o alergie. De asemenea, nu mancati in exces – poate provoca asa-numitul „icter carotenic”, care poate determina pielea sa devina portocalie. Nu aduce niciun rau special corpului, dar provoaca disconfort.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.