In ce conditii pot transmite asimptomaticii SARS-COV-2, cu masca sau fara masca

Asimptomaticii pot transmite SARS-COV-2 cel mai mult daca nu poarta masca de protectie in spatii aglomerate, neaerisite si daca striga sau canta. Institutul National de Sanatate Publica prezinta diferite situatii in care exista riscul transmiterii virusului de la persoane asimptomatice.

Astfel, daca un asimptomatic are masca si contactul e de scurta durata, prezinta risc mediu de transmitere prin strigat sau cantat intr-un spatiu neaglomerat in care aerisirea este inadecvata in interior.

In spatiul aglomerat, riscul este mediu daca asimptomaticul cu masca sta in liniste sau vorbeste, iar aerisirea este inadecvata in interior. Riscul se mentine mediu daca bolnavul striga sau canta in spatiul aglomerat, chiar daca este bine aerisit, si devine ridicat daca striga sau canta intr-un spatiu interior aerisit inadecvat.

Publicitate

In situatia in care asimptomaticul are masca, dar contactul este de lunga durata, riscul este mediu (galben) daca sta in liniste sau vorbeste intr-un spatiu interior aerisit inadecvat, daca striga sau canta intr-un spatiu aerisit inadecvat in interior si devine ridicat (rosu) prin strigat sau cantat daca exista aerisire inadecvata in interior, in cazul in care spatiul nu este aglomerat.

Daca spatiul este aglomerat, riscul este mediu daca bolnavul sta in liniste intr-o incapere cu aerisire adecvata in interior si devine ridicat daca aerisirea nu a fost bine facuta. Prin vorbit, riscul este mediu daca exista aerisire adecvata in aer liber sau aerisire adecvata in interior si ajunge risc ridicat daca aerisirea in interior este inadecvata. Prin strigat sau cantat, riscul este mediu in spatiul aglomerat in aer liber, dar aerisit si devine ridicat daca aerisirea e adecvata sau inadecvata in interior.

Riscul cel mai mare este atunci cand un asimptomatic nu poarta masca si are un contact de lunga durata. In aceasta situatie, in spatii aglomerate, aerisite sau nu, riscul este ridicat indiferent daca bolnavul sta in liniste, vorbeste sau striga si devine mediu doar daca sta in aer liber fara sa vorbeasca.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.