Sarbatoare mare la romani. Crestinii ortodocsi sarbatoresc pe data de 1 octombrie, „Acoperamantul Maicii Domnului”. Aceasta zi sfanta este marcata cu cruce rosie in calendar.
Sarbatoarea aduce aminte de aratarea Maicii Domnului in biserica din Vlaherne: pe 1 octombrie al anului 911, cand se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata.
La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.
Acoperamantul Maicii Domnului, traditii si obiceiuri
Ce nu se face pe 1 octombrie
Publicitate
Sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului mai este cunoscuta, potrivit traditiilor, sub denumirea de Pocroave, un cuvant slavon care inseamna acoperirea pamantului cu bruma sau cu zapada. In aceasta zi, credinciosii tin post, pentru a fi feriti de boli, de inec sau de necazuri. In unele zone se tine post doar pana la pranz si se mananca doar covrigi framantati fara lapte sau se bea doar apa sau ceai.
Din batrani se spune ca fetele care nu aveau par bogat, in ziua de Acoperamantul Maicii Domnului se rugau sa le fie acoperit capul cu par si dorinta lor era indeplinita. Batranele satului mai spun ca daca iti tai parul astazi, el ramane in legatura cu corpul. Astfel, parul nu trebuie aruncat si nici ars la 1 octombrie, fiindca poate fi luat de vrajitoare sau de oamenii rai, care sa-l foloseasca pentru farmece.
Acoperamantul Maicii Domnului, traditii si obiceiuri
Femeile pregatesc in aceasta zi placinte de post cu mere sau cu dovleac si le impart rudelor sau oaspetilor care le trec pragul.
Tot astazi, se stropesc cu apa sfintita vitele, pentru a fi protejate de rele in sezonul rece si tot azi se zice ca fetele care sunt impodobite pentru nunta, au parte de o casnicie lunga si fericita.
Pe 1 octombrie se pomenesc cei trecuti sub nefiinta si aflati sub protectia Maicii Domnului.