Dominic Fritz, neamtul ales primar al Timisoarei: Nu conteaza locul natal, ci unde vrem sa traim

Dominic Fritz este noul primar al Timisoarei, dupa mandatul lui Nicolae Robu. Fritz este nascut in Germania si, dupa ce a cistigat alegerile, spune ca romanii nu sunt atat de reticenti in ceea ce priveste strainii si pun mai mult accent pe valori comune decat pe culoarea pasaportului.

Dominic Fritz, noul primar al Timisoarei, este o aparitie inedita, el nefiind nascut in Romania. Fritz este etnic german 100% si legatura sa cu Romania este perioada de voluntariat la Timisoara in care a invatat limba romana.

Dupa o cariera in structurile statului german, Dominic Fritz a iesit castigator in alegerile locale intr-un oras extrem de cosmopolit, dar si civilizat, Timisoara.

Iata cum explica insa Dominic Fritz alegerea sa ca si candidat din partea USR: „Romanii, sau cel putin timisorenii, nu sunt atat de reticenti in ceea ce priveste strainii si pun mai mult accent pe valori comune decat pe culoarea pasaportului. In cazul Timisoarei, inteleg ca este un oras multicultural, a avut multi primari de etnie germana si pentru timi­soreni nu a fost o problema mare. Faptul ca am putut candida ca cetatean european cu resedinta in Timisoara face parte din progres, este un semn de normalitate in Europa ca nu locul unde ne-am nascut conteaza asa de mult, ci conteaza locul unde vrem sa traim. Asa cum multi romani au ales sa locuiasca in alte tari, asa am ales sa fac din Timisoara casa mea”, a spus, pentru Ziarul Financiar, Dominic Fritz.

Publicitate

Atacurile privind nationalitatea sa nu au lipsit, Fritz fiind nascut si crescut in Germania.

„Timisorenii nu au reactionat la atacurile privind cetatenia mea pentru ca Timisoara este un oras construit de romani, germani, sarbi, maghiar si bulgari. Cred ca trebuie sa ne amintim ca istoria Romaniei este o istorie profund multiculturala si viitorul Romaniei este in Europa si doar ca parte a Europei”, precizeaza Dominic Fritz.

„Cred ca patriotismul este un lucru bun si sanatos, dar daca ne uitam la ce produce schimbarea in bine in viata unui om, acolo vedem ca comunitatea locala si implicarea oamenilor in comunitatea locala este foarte importanta. De fapt, modul in care percepem noi realitatea politica este influentat de ceea ce se intampla la nivel local. Cred ca trebuie sa ne apropiem sistemul politic mai mult omului si constatam ca, de fapt, instrainarea intre politica si cetatean are legatura cu faptul ca uneori suntem un stat foarte centralizat, de aceea cred in puterea oraselor“, explica Dominic Fritz.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.