Caramitru, amendat cu 5.000 de lei dupa ce a comparat BOR cu ISIS. „O secta demonica”

Andrei Caramitru a fost amendat cu suma de 5.000 de lei de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru un mesaj pe care l-a publicat pe pagina sa de Facebook, legat de Biserica Ortodoxa Romana (BOR).

Potrivit CNCD, afirmatiile lui Andrei Caramitru reprezinta ″discriminare si incalca dreptul la demnitate”.

Astfel, CNCD citeaza art. 2 alin. (1) din OG 137/2000, unde este definit legal termenul de discriminare. De asemenea, Consiliul citeaza si art. 15 din aceeasi Ordonanta a Guvernului, care mentioneaza: “Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia”.

„Mesajul publicat pe pagina de socializare de catre domnul Andrei Caramitru: „Eu de azi ma dezic oficial de Organizatia BOR. Am fost botezat ortodox. Nu sunt ateu, sunt un om spiritual. Dar toata chestia asta numita BOR este doar o organizatie criminala, retrogada, retardata, corupta. Si ortodoxia ca rit crestin a devenit un cosmar rusofon criminal. Care ne tine in afara civilizatiei. Si nu are NICI o legatura cu Biblia si cu credinta. NICI UNA. E un ISIS. O secta demonica. Asa ca de azi oameni buni – EU NU O SA MAI CALC NICIODATA IN VREO BISERICA ORTODOXA. Oricine isi face nunta, botez etc. acolo – eu nu o sa vin. Si nu voi mai interactiona vreodata cu vreun angajat al acestei organzatii. Punct.” reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

Hotararea CNCD in acest caz a fost adoptata in unanimitate.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.