Cat de periculoase pot fi acadelele?

Acadelele pot fi periculoase. Consumatorii produsului analizat sunt oamenii de toate varstele, in special copiii. Parintii achizitioneaza acadele pentru copii din diferite motive: fie sa le faca o bucurie, fie sa le indeplineasca dorinta, fie sa ii rasplateasca pentru o fapta buna etc.

Ingredientele utilizate la producerea de acadele variaza in functie de producator. Ingredientele dintr-o acadea simpla, cu bomboane dure, fara centru special includ: apa, zahar, sirop de porumb, arome (atat naturale cat si artificiale) si acid malic sau citric.

Cat de periculoase sunt acadelele?

Acadelele sunt simbolul copilariei. Aceste acadele se pot transforma intr-un adevarat pericol pentru copii.

Publicitate

Ce contin de fapt aceste acadele?

Acadelele contin o foarte mare gama de coloranti naturali dar si artificiali. Pe langa acesti coloranti ele mai contin: acid lactic si acid malic.

Cei mai importanti aditivi alimentari prezenti in acadele sunt urmatorii:

-E120 – cosenila-un pigment natural rosu extras dintr-o specie de insecte care produce acest pigment. ingura ingrijorare privind siguranta, mentionata de EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor), ar fi alergia la acest compus.

Citeste si articolul :   Cum sa preveniti hipertensiunea arteriala?

-E100 – curcumina-are ca sursa naturala sofranul de India; curcumina (E100) poate produce urmatoarele efecte daunatoare: greata, migrene, diaree, afectiuni ale sistemului digestiv, iritatii ale pielii (cand este folosita in cosmetice).

E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

Cat de periculoase sunt acadelele?

E163 – Antociani-E163a, E163b, E163c, E163d, E163e, E163f, E163(i), E163(ii) si E163(iii). In natura, antocianii sunt cei care dau culoarea multor fructe (mai ales fructe de padure. Se gasesc in concentratie destul de mare: 1,15 mg/g in afine si pana la 20 mg/g in anumite legume rosii si negre. Ca si coloranti alimentari, nu riscati sa consumati mai multi antociani decat ati consuma daca mancati fructe de padure.

Acidul malic- este un acid mai puternic decat acidul citric si acidul lactic si de aceea este folosit pentru a da alimentelor un gust acru, intens. Din aceasta cauza alimentele ce il contin pot irita sistemul digestiv. Ca si ceilalti doi acizi mentionati anterior, acidul malic se gaseste in foarte multe alimente destinate copiilor, ceea ce duce la efecte negative mai puternice in cazul acestora (afectiuni digestive, distrugerea smaltului dentar).

Citeste si articolul :   7 remedii puternice pentru ciuperca piciorului

Acidul lactic E270-Poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E270 nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

Cat de periculoase sunt acadelele?

E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului.

E110 – sunset yellow este un colorant portocaliu care poate da reactii alergice (urticarie, rinita), reactii anafilactice, modificari cromozomiale, dureri abdominale, indigestie, hiperactivitate.

Atenţie parinti ! Acadelele favorizează apariţia sindromului ADHD la copii!! O acadea este echivalentul a 4 linguri de zahar!

Publicitate

Autor